Dziad.pdf

(45 KB) Pobierz
39755458 UNPDF
Dziad
Składniki Przepis
2 lekko czubate szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
200 ml oleju (niecała szklanka)
4 jajka
2 naprawdę duże jabłka
łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody
łyżeczka kakao
łyżeczka cynamonu
100 gram posiekanych
orzechów
3/4 szklanki rodzynek
Całe jajka ubić na
puszystą masę z cukrem,
dodać mąkę z proszkiem
i sodą, a następnie olej,
cynamon oraz kakao.
Wszystko dokładnie
wymieszać.
Do masy zetrzeć na tarce
o grubych oczkach jabłka, wrzucić orzechy i
namoczone wcześniej, a potem osuszone i
obtoczone w mące ziemniaczanej rodzynki.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do podłużnej formy
wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180
stopni) aż drewniany patyczek będzie suchy, czyli
jakieś 50 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem. Jest trochę
podobne w smaku do cynamonowca z jabłkami .
Przepis jest Anny Skrok (askrok@pf.pl), która
podpowiedziała mi również, że istnieje także wersja
tego ciasta dla leniwych, która polega na wrzuceniu
podstawowych składników do miski (w tym całych
jajek), zmiksowaniu ich i dodaniu na końcu orzechów
i rodzynek.
39755458.001.png 39755458.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin