Donaty.pdf

(42 KB) Pobierz
59392425 UNPDF
Donaty
Składniki Przepis
15 dag półtłustego albo chudego
twarogu
7 dag cukru
cukier waniliowy
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
szczypta soli
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
olej do smażenia
cukier puder
Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko
usmażyć i gotowe. A robi się je tak:
Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą
soli. Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść gładkie
ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż 30 dag,
bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się
ładnie zagniotło.
Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką
o średnicy około 5-6 cm wycinać kółka, a następnie
pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe
zanurzone, wkładać ciastka i smażyć na niewielkim
ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty kolor.
(Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i
nie dopieką się w środku).
Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym
ręczniku, ułożyć na talerzu i posypać cukrem
pudrem.
Najsmaczniejsze są świeżutkie.
Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru
utartego z 3 łyżkami cytryny i posypać płatkami
migdałowymi zanim lukier steżeje.
59392425.001.png 59392425.002.png 59392425.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin