Dzika róża Dzika róża.pdf

(141 KB) Pobierz
47_dzika_roza.qxd
dzika
MA¸O ZNANY OWOC
ró˝a
Dzika ró˝a
(Rosa canina)
to kolczasty krzew, który roÊnie prawie w ca∏ej
Europie, Afryce Pó∏nocnej i w Azji. Jej owoce sà
wielkoÊci 2-3 cm, majà czerwony kolor i zawiera-
jà du˝o witaminy C. Kwiaty sà natomiast ró˝owe,
a ich p∏atki u˝ywane by∏y ju˝ przez staro˝ytnych
Rzymian – wype∏niali nimi poduszki, dzi´ki czemu
te ∏adnie pachnia∏y. P∏atki ró˝y stanowi∏y te˝
bardzo popularne pachnid∏o dalekiego Wschodu.
Istnieje wiele gatunków dzikiej ró˝y – niektóre sà
hodowane dla ozdoby, a niektóre do celów
leczniczych. Oprócz witaminy C owoce dzikiej
ró˝y zawierajà bowiem tak˝e galaktolipidy, które
dzia∏ajà przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
Dawniej dzikà ró˝´ stosowano te˝ na wÊcieklizn´,
stàd jej druga nazwa „psia ró˝a”. To samo
oznacza ∏aciƒska nazwa tej roÊliny
oraz angielska (dog-rose).
Konfitura z dzikiej ró˝y z winem
Sk∏adniki: 750 g owoców dzikiej ró˝y (waga bez
pestek), 700 ml czerwonego wina, 750 g miodu.
Sposób przyrzàdzania: Owoce rozciàç i usunàç
z nich pestki oraz w∏oski. Dok∏adnie umyç
i osuszyç na papierowym r´czniku. W∏o˝yç do
du˝ego naczynia, zalaç winem i odstawiç
w ch∏odne miejsce. Po oko∏o 24 godzinach odlaç
wino, dodaç za to miód. Gotowaç dok∏adnie
mieszajàc, a˝ powstanie g´sty syrop.
Teraz nale˝y ca∏oÊç przetrzeç przez sitko
i ponownie gotowaç mieszajàc, a˝ powstanie
g´sty syrop. Goràcy mus przelaç do s∏oików,
które nale˝y od razu zakr´caç.
ÂWIAT KONSUMENTA l i p i e c - s i e r p i e ƒ 2 0 0 6
47
425266397.001.png 425266397.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin