odzaj produktu/materiału Przeciętna masa 1 m3 w kg Przeciętna objętość 1 t w m3
Płody rolne
Pszenica 750-800 1,33-1,25
Żyto 650-750 1,54-1,33
Jęczmień 600-640 1,67-1,56
Owies 400-450 2,5-2,22
Gryka 615-640 1,63-1,56
Groch, bobik, wyka 800-850 1,25-1,18
Rzepak 700-720 1,43-1,39
Ziemniaki 600-700 1,67-1,43
Buraki (korzenie) 600-650 1,67-1,54
Trawa i koniczyna (świeże) 350 2,86
Snopy luzem 75-90 13,3-11,1
Siano świeże 50-90 20-16,66
Siano zleżałe 60-70 16,66-14,28
Słoma zbóż jarych (zleżała) 80 12,5
Słoma zbóż ozimych 90 11,11
Wytłoki suche 330 3
Kiszonka z zielonek 600-700 1,67-1,43
Materiały opałowe
Węgiel kamienny 650-900 1,54-1,11
Węgiel brunatny 650-750 1,54-1,33
Torf 324-650 3,09-1,54
Koks 320-400 2,78-2,5
Drwa 350-400 2,86-2,5
Materiały budowlane
Cement w proszku 1400 0,71
Beton żwirowy 2200 0,45
Beton żużlowy 1300 0,77
Wapno palone (suche) 600-1000 1,67-1
Wapno gaszone (twarde) 1320-1430 0,76-0,7
Cegła zwykła 1800 0,56
Ziemia
Glina mokra 2000 0,5
Glina sucha 1600 0,63
Piasek mokry 2000 0,5
Piasek suchy 1600 0,63
Ziemia mokra 1800 0,56
Ziemia sucha 1400 0,71
Żwir czysty suchy 1700 0,59
Różne
Obornik 700-900 1,43-1,11
Śnieg świeżo nasypany 80-190 12,00-5,26
Śnieg mokry zbity 200-800 5,00-1,25
źródło: „Co rolnik wiedzieć powinien”, praca zbiorowa, Warszawa 1986
aftaros