Ekoogrodnictwo - nawożenie.pdf

(365 KB) Pobierz
427273398 UNPDF
Artykuł pobrano ze strony eioba.pl
Ekoogrodnictwo - nawożenie
Jednym z podstawowych zabiegów w rolnictwie jest orka i przekopywanie gleby. W ekologicznych systemach praktycznie
rezygnuje się z niego na rzecz głębokiego spulchniania gleby.
Już nie przekopujemy
Jednym z podstawowych zabiegów uprawowych w rolnictwie jest orka i przekopywanie gleby - jej odpowiednik w
ogrodnictwie. W ekologicznych systemach uprawy praktycznie rezygnuje się z niego na rzecz głębokiego spulchniania
gleby, co ma swoje uzasadnienie.
Wraz z głębokością maleje w glebie zawartość tlenu. Żywa warstwa próchniczna może mieć grubość od 15 na bardzo
ciężkich glebach do 30 centymetrów na glebach piaszczystych. Przekopując przewraca się ją do góry nogami, przez co
najbardziej aktywna zewnętrzna warstwa trafia w ubogą w tlen głębię - życie w niej po prostu umiera. Ma to duże
znaczenie na glebach gdzie warstwa próchniczna jest cienka - wtedy na wierzch wędruje nawet martwa zwietrzelina
skalna a ilość próchnicy zmniejsza się. Ponadto głębokie przekopywanie nawozów sprawia, że są one dostępne tylko dla
roślin głęboko się korzeniących. W naturalnych ogrodach nie można dopuścić do takiej sytuacji.
W praktyce oznacza to rezygnację z przekopywania gleby na rzecz jej głębokiego spulchniania lub stosowania nawozów
zielonych. Słaby jest tutaj nawet argument, jakoby głęboko przekopana ciężka gleba zyskiwała na wiosnę bardzo dobrą
strukturę w wyniku rozsadzającego działania mrozu - rzeczywiście to prawda, jednak wraz z pierwszym wiosennym
deszczem zostaje ona ponownie zbita. Prawdą jest też, że na przekopywanej glebie wyrasta później mniej chwastów - w
mniejszych ogrodach nie ma to praktycznie znaczenia, tutaj walka z chwastami polega głównie na ściółkowaniu gleby i
ręcznym odchwaszczaniu.
W ogrodach do spulchniania gleby wykorzystuje się widły płaskozębne , czyli tak zwane widły amerykańskie lub
spulchniacz jednozębowy czyli mały ogrodowy kultywator. Wbijając widły głęboko w glebę i poruszając nimi w przód i w
tył możemy bardzo dokładnie poprawić strukturę gleby. Natomiast przecinając ukośnie zagony kultywatorem raz w jedną
stronę a następnie w drugą krzyżują poprzednie ślady, spulchnimy ją jeszcze lepiej, bez przemieszczania poszczególnych
warstw.
Oczywiście od reguły "nie przekopywania gleby" istnieją pewne wyjątki. Mianowicie trudno byłoby przystosować zdziczały
ogród czy dziką łąkę pod zagony uprawne czy warzywne bez stosowania łopaty. Możemy więc śmiało przekopać takie
tereny. Ponadto problemem może być stosowanie nawozów zielonych. Na bardzo ciężkich ilastych glebach, gdzie
jeszcze nie ma zbyt wiele próchnicy, powinno się raczej zrezygnować ze stosowania zimowych nawozów zielonych -
wystarczy głęboko spulchnić glebę widłami czy spulchniaczem, a następnie przykryć niedojrzałym kompostem i ściółką. Na
większości gleb jednak stosowanie takich nawozów ma same plusy. Na lekkich i średnich glebach, które zawierają dużo
próchnicy, możemy śmiało przekopać taki nawóz na głębokość 5-10 centymetrów, nie obawiając się o dotlenienie
głębszych warstw.
Żywienie gleby
Stosując nawozy organiczne tak naprawdę nie odżywiamy roślin bezpośrednio - żywimy jedynie organizmy glebowe, które
dopiero doprowadzają nawozy do formy przyswajalnej przez rośliny. Do niezbędnych dla roślin pierwiastków zawartych w
nawozach należą makroelementy: azot, fosfor, potas, wapń, magnez i siarka oraz mikroelementy: żelazo, cynk, miedź,
bor, molibden i chlor .
Porada
Masę danego pierwiastka w nawozie przedstawia się zwykle w postaci tlenkowej. Nie jest to
jednak równoznaczne z zawartością czystego składnika. Aby przeliczyć zawartość składnika
pokarmowego z formy tlenkowej na czysty składnik, należy pomnożyć przez współczynnik
odpowiedni dla danego pierwiastka:
zawartość P 2 O 5 x 0,44 - zawartość P
zawartość K 2 O x 0,83 - zawartość K
zawartość MgO x 0,60 - zawartość Mg
zawartość CaO x 0,71 - zawartość Ca
427273398.003.png
Jeżeli chcemy przeliczyć masę czystego składnika na masę w formie tlenkowej, musimy dokonać
operacji odwrotnej, dzieląc tę wartość przez odpowiedni współczynnik.
Azot
Azot jest składnikiem aminokwasów i białek a także chlorofilu. W głównej mierze jest odpowiedzialny za wzrost i
plonowanie roślin a także za intensywność zabarwienia liści. Formy azotu przyswajalne dla roślin to anion azotanowy
(NO 3 - } oraz kation amonowy (NH 4 + ).
W ogrodnictwie ekologicznym za nawozy azotowe uznaje się głównie uprawiane jako nawóz zielony rośliny motylkowe,
mające, dzięki symbiozie z bakteriami azotowymi, dostęp do azotu atmosferycznego. Ponadto azot jest głównym
składnikiem mączki lub wiórków rogowych, mączki z krwi oraz śruty z rącznika. Oprócz tego z nawozów zwierzęcych
obornik owczy i kozi odznaczają się relatywnie dużą ilością azotu.
Niedobór azotu można rozpoznać po żółknięciu liści i ogólnym zahamowaniu wzrostu rośliny. Ponieważ azot ma
możliwość przemieszczania się w roślinie, dlatego w wyniku niedoboru najpierw żółkną najstarsze liście - z czasem ich
barwa przechodzi w czerwono-liliową tonację, by w efekcie całkowicie uschły.
Niebezpieczne jest przenawożenie azotem , i to nie tylko dla roślin, ale także dla spożywających je ludzi. Przenawożenie
powoduje wybujały wzrost ale jednocześnie wiotkość tkanek i zmniejszenie odporności na choroby. W dodatku rośliny
słabiej kwitną i owocują. Niekiedy stosowanie płynnych nawozów azotowych może powodować poparzenie korzeni roślin i
ich śmierć. Stosowanie samych nawozów organicznych minimalizuje możliwość przenawożenia tym pierwiastkiem (z
wyjątkiem stosowania gnojówek i gnojowicy), w wyniku jednak wystąpienia, pewnym środkiem zaradczym jest ściółka ze
słomy, poprawiająca w glebie stosunek węgla do azotu (C:N).
Fosfor
Fosfor przede wszystkim stymuluje kwitnienie i zawiązywanie owoców oraz pobudza roślinę do tworzenia korzeni.
Wchodzi także w skład związków stanowiących magazyny energii. Dla roślin jest dostępny w postali anionów
fosforanowych (H 2 PO 4 - , HPO 4 - ).
W pielęgnowanych próchnicznych glebach niedobór fosforu zwykle nie występuje - w glebie, w której życie jest aktywne,
wytwarza się odpowiednia ilość związków fosforu.
Do dopuszczonych w uprawach biologicznych nawozów fosforowych należy m.in. mączka kostna, tomasyna (w formie
mączki) oraz miękkie fosforyty. Ponadto pomiot ptasi, kurzy, gołębi lub guano, zawiera ten pierwiastek w znacznych
ilościach.
Przenawożenie fosforem hamuje przemianę materii u roślin. Nie mogą one przyswajać żelaza i miedzi, co prowadzi do
wystąpienia objawów niedoboru tych pierwiastków i do zaburzenia wzrostu rośliny.
Niedobór fosforu hamuje wzrost roślin. Starsze liście ciemnieją a często pojawia się na nich czerwonawy, fioletowo-
purpurowy odcień, zwijają się one pod kątem ostrym do łodygi. Korzenie słabo się rozwijają a owoce słabo zawiązują.
Potas
Potas zwiększa odporność roślin na wyleganie i choroby, stymuluje tworzenie korzeni i bulw, zmniejszając straty wody
chroni rośliny przed suszami i mrozami. Uczestniczy też w procesie fotosyntezy przy tworzeniu cukrów. Jest dostępny w
większości gleby, ale w postaci przyswajalnego kationu (K + ) tylko po przekształceniu przez mikroorganizmy - dlatego na
próchnicznych glebach rzadsze są objawy jego niedoboru.
Jednym z najlepszych nawozów potasowych dopuszczalnych w ekoogrodnictwie jest popiół drzewny, bogaty także we
wszystkie mikroelementy. Produkty z glonów i kalimagnezja także zawierają dużo potasu, a z nawozów zwierzęcych:
pomiot ptasi, suchy krowieniec, obornik świński, mączka kostna.
Przenawożenie potasem hamuje wzrost roślin i powoduje wystąpienie objawów niedoboru magnezu i wapnia, których
roślina w takim przypadku nie może przyswajać.
W wypadku niedoboru potasu rośliny słabo rosną a brzegi starszych liści żółkną, z czasem brunatnieją i zamierają. Przy
słonecznej pogodzie bardzo szybko pojawiają się objawy więdnięcia rośliny.
427273398.004.png
Wapń
Początki niedoboru wapnia. Niedobór
wapnia prowadzi z czasem u pomidora
do suchej zgnilizny wierzchołkowej
owoców , poważnej choroby
fizjologicznej.
Wapń ma zdolność wiązania kwasów i niektórych pierwiastków (w tym metali ciężkich), przez co wpływa na odczyn gleby.
Stymuluje działalność życia glebowego i utrwala strukturę gruzełkowatą gleby. Przez rośliny jest przyswajalny w postaci
kationu wapniowego (Ca 2+ ), wzmacnia ściany komórkowe, jest niezbędny intensywnie dzielącym się komórkom roślinnym.
Do nawozów wapniowych zaliczyć można węglan wapniowy, margiel wapniowy, węglan wapniowo-magnezowy (dolomit),
wapno palone, mączke ze skał zasadowych, wapno z glonów i tomasynę.
W wyniku nadmiaru wapnia potas staje się mniej dostępny dla roślin, a odczyn gleby staje się niekorzystny dla
większości gatunków roślin.
Niedobór wapnia oprócz tego, że gleba przyjmuje kwaśny odczyn, powoduje także zniekształcenie młodych liści (gdyż
wapń nie przemieszcza się w roślinie, dlatego jego niedoborem zostają dotknięte młode tkanki), zamieranie pąków
wierzchołkowych, kwiatowych, stożków wzrostu korzeni. Ponadto niedobór powoduje wiele chorób fizjologicznych.
Magnez
Magnez jest pobierany przez niektóre rośliny w dużych ilościach. Stanowi centralny atom chlorofilu decydując o
wybarwieniu liści, warunkuje właściwy przebieg przemiany materii, wpływa ponadto na rozpuszczalność fosforu w glebie.
W wyniku jego niedoboru żółknie tkanka pomiędzy użyłkowaniem liści (tzw. chloroza międzyżyłkowa), z czasem tkanka
zamiera. Magnez zawierają niektóre mączki skalne (mielone dolomity), mączki koralowe, wapno z glonów i kalimagnezja.
Siarka
Siarka też jest pobierana w dużych ilościach przez niektóre gatunki roślin (także jest makroelementem pokarmowym).
Związki siarki, tzw. olejki gorczyczne, odpowiedzialne są za ostry smak niektórych roślin. W wyniku niedoboru rośliny
słabiej rosną, stają się sztywne i kruche, młode liście jaśnieją.
Mikroelementy
Żelazo , cynk i miedź uaktywniają działanie wielu enzymów, warunkując tym samym właściwy przebieg przemiany materii
u roślin. Przy stosowaniu kompostu, mączek skalnych, popiołu i nawozów zwierzęcych niedobory praktycznie nie
występują, mogą pojawiać się jednak nadmiary tych pierwiastków, które stają się bardzo niebezpieczne (są to metale
ciężkie!).
Nawozy
Nawóz
% azotu
(N)
% fosforu
(P 2 O 5 )
% potasu
(K 2 O)
% wapnia
(CaO) mikroelementy substancja
organiczna
Kompost 0,3 0,3 0,3 2,5 umiarkowanie 10-50
Obornik kompostowany 0,4 0,27 0,55 0,46 umiarkowanie 10
Obornik bydlęcy świeży 0,4 0,2
0,5
0,5
umiarkowanie 20-25
427273398.005.png
Obornik bydlęcy
suszony
2 1,6
4
4,1
umiarkowanie 45
Obornik koński
0,5 0,3
0,4
0,2
umiarkowanie 30
Pomiot kurzy i gołębi
1,6 1,5
0,9
2
dużo 25-30
Suszony pomiot ptasi 3,5 4
2,5
6
dużo 30-70
Wióry, mączka rogowa 10-14 4-5
brak 4,3
mało 60-80
Mączka z krwi
11-15 1,3-1,5 0,7-0,8 0,6
dużo 60-70
Mączka kostna
3-4 21-30 0,2
30-31 umiarkowanie brak
Śruta rącznikowa
5 2,5
1
brak brak 70
Tomasyna
brak 15-20 brak 45
dużo brak
Kalimagnezja
brak brak 25-28 brak MgO, S brak
Hiperfos
brak 27
brak 33
dużo brak
Popiół drzewny
brak 2-4
6-10 30-35 dużo brak
Kompost
Prawidłowo wyprodukowany kompost jest bezsprzecznie najbardziej uniwersalnym nawozem, jaki można zastosować w
ogrodnictwie. Wiedza teoretyczna dotycząca wytwarzania kompostu w warunkach ogrodowych zawarta jest w części
książki pt. Kompostowanie .
Kompost działa szybciej niż świeży obornik, dlatego przeważnie stosujemy go wiosną, jest źródłem wszystkich
niezbędnych roślinom składników mineralnych oraz próchnicy. Pozwala zagospodarować odpady organiczne z kuchni,
które stanowią spory odsetek ogólnej masy odpadów produkowanych w domu czy gospodarstwie. Zamiast spalać liście
czy trawę, można z powodzeniem przeznaczyć je na kompost lub ściółkę. Jeżeli od wielu lat uprawiamy ogród zgodnie z
naturą, możemy śmiało spróbować uprawiać na samym kompoście nawet tak żarłoczne rośliny jak kapustne.
Najważniejszą chyba zaletą kompostu jest fakt, że pozwala on zachować tak pożądaną (właściwie nawet wymaganą w
gospodarstwach ekologicznych) równowagę biologiczną w ogrodzie - odpady z ogrodu i domu przetwarzane są na
nawóz, który zasila rośliny wykorzystywane w domu i w ten sposób cykl zamyka się.
Kompost może mieć bardzo różny skład. Można manipulować zawartością azotu w kompoście, dodając do niego rośliny
motylkowe, obornik, niektóre zioła (będzie zawierał więcej azotu) lub też dodając wapna czy dolomitu (część azotu ulotni
się wtedy do atmosfery). Można wzbogacić kompost w mikroelementy dodając np. mączkę kamienną (granitową,
bazaltową itp.) albo popiół drzewny. Ponadto długo leżące komposty mają znacznie mniej materii organicznej a więc i
próchnicy od kompostów dojrzewających krócej.
10 litrów kompostu bez dodatków zawiera przeciętnie 10-20 g azotu, 10 g tlenku fosforu(V) i 30 g
tlenku potasu.
Obornik
Obornik zwierzęcy zawierający słomę jest najważniejszym nawozem w rolnictwie ekologicznym, zawierającym w
zrównoważonym stosunku wszystkie niezbędne roślinom składniki (zwłaszcza obornik bydlęcy). W ogrodach biologicznych
ma mniejsze znaczenie, gdyż większość ogrodników nie zajmuje się hodowlą zwierząt. Jeżeli jednak mamy możliwość
pozyskania pewnego obornika (tzn. z czystej, pewnej hodowli, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego, gdzie nie stosuje
się hormonów i antybiotyków), to oczywiście będzie on bardzo dobrym nawozem w ogrodzie.
Lepszym rozwiązaniem jest dodanie obornika do kompostu niż bezpośrednio na zagony. Mniejsze ilości świeżego
obornika kompostujemy razem z innymi odpadkami, większe natomiast oddzielnie - powstały z nich nawóz będzie służył
do nawożenia np. roślin kapustnych czy dyni. W gospodarstwach ekologicznych obornik pryzmuje się przez około 6
427273398.006.png
miesięcy z zastosowaniem specjalnych roślinnych preparatów - jest on wtedy znacznie lepiej dostępny dla roślin i nie traci
takich ilości wody, jakie straciłby w przypadku zwykłego kompostowania.
Zasady stosowania świeżego obornika
1.
Gleby lekkie:
stosujemy częściej mniejsze dawki, 1-2 kg/m² co 2 lata
możemy stosować obornik wczesną wiosną
przekopujemy na głębokość około 12 cm, nieprzekopany jest narażony na straty azotu;
2.
Gleby ciężkie:
stosujemy rzadziej większe dawki, 3-4 kg/m² co 3-4 lata
stosujemy jesienią
przekopujemy płytko, na około 8 cm aby nie utrudniać jego rozkładu.
Świeży obornik na ciężkich glebach w pierwszym roku jest wykorzystywany zaledwie w 40% przez
rośliny, dlatego dużo korzystniej jest stosować obornik pryzmowany lub kompostowany, który
działa znacznie szybciej, gdyż jest już częściowo rozłożony.
Pewne znaczenie ma w ogrodach biologicznych suszony obornik bydlęcy , do nabycia praktycznie w każdym sklepie
ogrodniczym. Można nim zastąpić dojrzały obornik i nawozić wymagające rośliny, można rozcieńczyć go z wodą (i
stosować do nawożenia pogłównego) lub dodać do kompostu.
Obornik koński ma podobny skład do bydlęcego. Jest nawozem gorącym.
Obornik koński można stosować tak samo jak bydlęcy, chociaż zawiera nieco mniej wody. Należy od do nawozów
gorących (rozgrzewa się znacznie w trakcie pryzmowania), dlatego będzie miał zastosowanie w zimnych inspektach czy
np. przy uprawie ciepłolubnych ogórków. Można śmiało kompostować go razem z obornikiem bydlęcym.
Obornik świński zawiera mniej wapnia od bydlęcego ale za to sporo fosforu. Jest nawozem zimnym i podobnie jak
każdy obornik powinien zostać przekompostowany lub pryzmowany przed użyciem.
Obornik owczy, kozi i króliczy są nawozami gorącymi zawierającymi spore ilości azotu, nawet dwukrotnie większe od
obornika bydlęcego. Po przekompostowaniu nadają się pod uprawę bardzo żarłocznych roślin jak żadne inne.
Pomiot ptasi
Ptasie nawozy charakteryzują się dużą ilością składników pokarmowych. Można je uzyskać nawet w ogrodach, hodując
kury, kaczki czy gołębie. Nawozy te najlepiej kompostować wraz z ziemią i innymi odpadkami lub w zmieszaniu z
obornikiem ssaków, gdyż bardzo szybko nagrzewają się. Świeży pomiot może łatwo poparzyć korzenie roślin. W ogrodach
zastosowanie będzie miał także suszony pomiot kurzy - łatwo dostępny w sklepach ogrodniczych.
Uwaga!
Pomiot ptasi pochodzący z dużych, kurzych ferm nie może mieć zastosowania w ogrodzie.
Zwierzęta są tam hodowane w nienaturalnych warunkach, karmi się je paszami zawierającymi
antybiotyki i hormony.
427273398.001.png 427273398.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin