Kluski z farszem chlebowym
Początek formularza
Dół formularza
Napisał Mudzia
Składniki: • 1/2 kg ziemniaków • 5-6 czubatych łyżek mąki • 2 jajka • 2 kromki razowego chleba • 3-4 czubate łyżki otrąb pszennych • 7-8 łyżek zieleniny (z czego 6 łyżek to natka pietruszki) • 1 ząbek czosnku • sól • olej lub masło Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, poczekać aż wystygną i przecisnąć przez maszynkę (albo wykorzystać ziemniaki pozostawione z poprzedniego dnia z obiadu). Chleb pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Wymieszać z czosnkiem i solą, rozgnieść. Jajka wymieszać z 3-5 łyżkami wody, zieleniną i otrębami pszennymi. Dodać do ziemniaków i zagnieść i wyrobić ciasto. Na kawałki ciasta nakładać farsz i formować kulki. Gotować we wrzącej osolonej wodzie. * Dobre np z sosem bolońskim (pisząc sos boloński mam na myśli sos już z mięsem mielonym)
chrundel