Empanada galicyjska
Ciasto:400 g mąki2 jaja10 g drożdży250 ml wody1 łyżka margaryny2 łyżki oliwy1 łyżeczka soliFarsz "Rustido"2 duże cebule2 ząbki czosnku50 g kiełbasy z papryką2 papryki czerwone1/2 pęczka zielonej pietruszki2 łyżki olejusól250 g schabu, tuńczyka lub piersi z kurczaka,1 jajo do posmarowania ciastamasło do posmarowania formy
Przygotować ciasto: mąke z solą wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Do miski wbić 2 jaja i wlać rozpuszczone w wodzie drożdże. Dodać margarynę i 1 łyżkę oliwy. Wyrabiać ciasto 10 min. Uformować kulę, wysmarować 1 łyzką oliwy, przykryć i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia.Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Zieloną pietruszkę opłukać i drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę upiec w piekarniku, ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić na paseczki. Kiełbasę drobno pokroić. Schab pokroić na paseczki. (Tunczyka osaczyc z oleju). Przygotować farsz: na oleju usmażyć cebulę, czosnek i pietruszkę. Dodać kiełbasę i smażyć 2 min. Formę posmarować masłem. Rozwałkować 3/4 ciasta na prostokąt wielkości formy do pieczenia i wyłożyc nim formę, rozłożyc farsz, a na nim paprykę i pokrojone mięso lub tuńczyka. Rozwałkować resztę ciasta na prostokąt i przykryć nim empanade. Na środku ciasta zrobic otwór, wlozyc do niego papierowy "kominek". Ciasto posmarować jajkiem, włożyć do gorącego pieca. Piec ok. 45 min. Przed podaniem pokroić na kawałki. Podawać na ciepło lub zimno, ale częściej podaje się na ciepło. (Do farszu "Rustido" mozna dodac kalmary lub suszonego dorsza.)
ulia.meow