Empanada galicyjska.doc

(21 KB) Pobierz
Empanada galicyjska

Empanada galicyjska

 

Ciasto:
400 g mąki
2 jaja
10 g drożdży
250 ml wody
1 łyżka margaryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Farsz "Rustido"
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
50 g kiełbasy z papryką
2 papryki czerwone
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 łyżki oleju
sól
250 g schabu, tuńczyka lub piersi z kurczaka,
1 jajo do posmarowania ciasta
masło do posmarowania formy

 

 

 

Przygotować ciasto: mąke z solą wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Do miski wbić 2 jaja i wlać rozpuszczone w wodzie drożdże. Dodać margarynę i 1 łyżkę oliwy. Wyrabiać ciasto 10 min. Uformować kulę, wysmarować 1 łyzką oliwy, przykryć i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia.Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Zieloną pietruszkę opłukać i drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę upiec w piekarniku, ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić na paseczki. Kiełbasę drobno pokroić. Schab pokroić na paseczki. (Tunczyka osaczyc z oleju). Przygotować farsz: na oleju usmażyć cebulę, czosnek i  pietruszkę. Dodać kiełbasę i smażyć 2 min. Formę posmarować masłem. Rozwałkować 3/4 ciasta na prostokąt wielkości formy do pieczenia i wyłożyc nim formę, rozłożyc farsz, a na nim paprykę i pokrojone mięso lub tuńczyka. Rozwałkować resztę ciasta na prostokąt i przykryć nim empanade. Na środku ciasta zrobic otwór, wlozyc do niego papierowy "kominek". Ciasto posmarować jajkiem, włożyć do gorącego pieca. Piec ok. 45 min. Przed podaniem pokroić na kawałki. Podawać na ciepło lub zimno, ale częściej podaje się na ciepło. (Do farszu "Rustido" mozna dodac kalmary lub suszonego dorsza.)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin