Chleb z mąki pełnoziarnistej.pdf

(75 KB) Pobierz
Chleb z mąki pełnoziarnistej
Chleb z mąki pełnoziarnistej
Zdjęcie: Chleb z mąki pełnoziarnistej, fot. Mole3
Stęskniłam się za pieczonym w domu chlebem, więc dziś upiekłam właśnie taki - z mąki pełnoziarnistej, pyszny i syty.
Składniki
dla 2-4 osób
Mąka pełnoziarnista, 3 szkl.
Mąka pszenna, 2 szkl.
woda ciepła, 1/2 szkl.
kefir, 1 1/2 szkl.
drożdże suszone, 1 op.
sól, 1 łyżeczka
kminek, 1 łyżeczka
cukier, 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
Opis przygotowania
1. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej i 1 łyżką pszennej oraz ciepłą wodą i cukrem. Odstawić do
wyrośnięcia.
2. Resztę mąki oraz sól i kminek wymieszać w misce. Dodać do tego wyrośnięty zaczyn oraz kefir. Wyrobić chwilkę
ciasto - będzie się kleić do dłoni. Nie może być twarde, ale też nie może się przelewać przez palce - w razie potrzeby
dodajemy jeszcze troszkę mąki lub kefiru. Na koniec dodać oliwę, chwilkę jeszcze wyrabiać.
3. Gotowe ciasto przełożyć do foremki (piekłam w keksówce - ciasta było troszkę ponad połowę) wysmarowanej oliwą
i odstawić na godzinę (mąka pełnoziarnista jest ciężka i ciasto nie wyrośnie tak szybko, jak z mąki pszennej czy
razowej). Gdy ciasto podrośnie troszkę ponad foremkę, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni C,
termoobieg. Piec 40-45 minut. Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki, by woda odparowała, a skórka stała się
wspaniale chrupiąca.
4. Chleb jest smaczny i bardzo syty. Smacznego. :)
332624634.001.png 332624634.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin