Klopsiki po szwedzku oraz Pieczona biala kielbasa.rtf

(3 KB) Pobierz

Klopsiki po szwedzku

=====================

 

 

Sk³adniki:

 

 

50 dag mielonego miêsa wo³owo-wieprzowego,

1 jajo,

10 ml œmietanki,

1 ma³a cebula,

3 ³y¿ki bu³ki tartej,

1 ugotowany ziemniak,

1 ³y¿ka mas³a,

2 ³y¿ki oleju,

sól i pieprz.

Jak przyrz¹dziæ?

Do miski wlewamy œmietankê, a do niej wsypujemy bu³kê tart¹.

Ziemniaka ugniatamy widelcem i tak¿e dodajemy do masy.

Ca³oœæ mieszamy z jajkiem.

Cebulê kroimy w drobn¹ kosteczkê i szklimy na patelni na gor¹cym maœle.

Jeszcze ciep³¹ cebulê dodajemy do masy wraz z miêsem i znowu mieszamy.

Dodajemy sól i pieprz i wyrabiamy miêso na jednolit¹ masê.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Miêso formujemy w ma³e kulki i wrzucamy na gor¹cy t³uszcz.

Sma¿ymy, czêsto podnosz¹c patelniê i energicznie ni¹ poruszamy, by kulki obsma¿y³y siê równomiernie ze wszystkich stron.

Po 10 minutach zdejmujemy je z patelni.

Jak podawaæ?

Podajemy z ziemniakami i buraczkami

 

 

 

 

 

 

Pieczona bia³a kie³basa

 

 

=========================

 

 

Sk³adniki:

6 kawa³ków surowej bia³ej kie³basy,

2 cebule (15-20 dag),

3 ³y¿ki oleju,

2 ³y¿eczki majeranku,

1/2 ³y¿eczki ostrej papryki,

1/3 ³y¿eczki pieprzu,

1/3 szklanki bulionu warzywnego (mo¿e byæ z kostki),

2 ³y¿ki mas³a.

Jak przyrz¹dziæ?

Kie³basê nak³uwamy widelcem, ¿eby podczas pieczenia nie popêka³a.

Cebulê kroimy w spore kawa³ki.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Naczynie ¿aroodporne smarujemy olejem, rozk³adamy w nim kie³basê i cebulê, ca³oœæ oprószamy pieprzem, papryk¹ i majerankiem.

Wstawiamy do piekarnika przykryte, np. foli¹ aluminiow¹.

Po 30 minutach naczynie wyjmujemy, obracamy kie³basê na drug¹ stronê i polewamy przygotowanym wczeœniej bulionem.

Pieczemy kolejne 30 minut, po czym kie³basê odkrywamy, ok³adamy wiórkami z zimnego mas³a i wstawiamy na kolejne 30 minut.

Jak podawaæ?

Podajemy z ¿urkiem, ziemniakami lub pieczywem w towarzystwie æwik³y, chrzanu i musztardy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin