Klopsiki po szwedzku
=====================
Sk³adniki:
50 dag mielonego miêsa wo³owo-wieprzowego,
1 jajo,
10 ml œmietanki,
1 ma³a cebula,
3 ³y¿ki bu³ki tartej,
1 ugotowany ziemniak,
1 ³y¿ka mas³a,
2 ³y¿ki oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrz¹dziæ?
Do miski wlewamy œmietankê, a do niej wsypujemy bu³kê tart¹.
Ziemniaka ugniatamy widelcem i tak¿e dodajemy do masy.
Ca³oœæ mieszamy z jajkiem.
Cebulê kroimy w drobn¹ kosteczkê i szklimy na patelni na gor¹cym maœle.
Jeszcze ciep³¹ cebulê dodajemy do masy wraz z miêsem i znowu mieszamy.
Dodajemy sól i pieprz i wyrabiamy miêso na jednolit¹ masê.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Miêso formujemy w ma³e kulki i wrzucamy na gor¹cy t³uszcz.
Sma¿ymy, czêsto podnosz¹c patelniê i energicznie ni¹ poruszamy, by kulki obsma¿y³y siê równomiernie ze wszystkich stron.
Po 10 minutach zdejmujemy je z patelni.
Jak podawaæ?
Podajemy z ziemniakami i buraczkami
Pieczona bia³a kie³basa
=========================
6 kawa³ków surowej bia³ej kie³basy,
2 cebule (15-20 dag),
3 ³y¿ki oleju,
2 ³y¿eczki majeranku,
1/2 ³y¿eczki ostrej papryki,
1/3 ³y¿eczki pieprzu,
1/3 szklanki bulionu warzywnego (mo¿e byæ z kostki),
2 ³y¿ki mas³a.
Kie³basê nak³uwamy widelcem, ¿eby podczas pieczenia nie popêka³a.
Cebulê kroimy w spore kawa³ki.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Naczynie ¿aroodporne smarujemy olejem, rozk³adamy w nim kie³basê i cebulê, ca³oœæ oprószamy pieprzem, papryk¹ i majerankiem.
Wstawiamy do piekarnika przykryte, np. foli¹ aluminiow¹.
Po 30 minutach naczynie wyjmujemy, obracamy kie³basê na drug¹ stronê i polewamy przygotowanym wczeœniej bulionem.
Pieczemy kolejne 30 minut, po czym kie³basê odkrywamy, ok³adamy wiórkami z zimnego mas³a i wstawiamy na kolejne 30 minut.
Podajemy z ¿urkiem, ziemniakami lub pieczywem w towarzystwie æwik³y, chrzanu i musztardy.
in_ika