analiza Benchmarking.doc

(88 KB) Pobierz

Praca pochodzi z serwisu www.e-sciagi.pl

Benchmarking

 

1.    Istota benchmarkingu.

 

·         Porównywanie się z najlepszymi, najczęściej z liderem w branży, swoim „alter ego” (lepszym „ja”),

·         Szukanie mocniejszych od nas stron lidera w celu polepszenia jakości naszych słabych punktów (produktów, usług)  i dorównania liderowi

·         Istotą benchmarkingu jest znalezienie punktu odniesienia, wzorca,którym może być lider w branży 

·         Porównywanie procesów, produktów, usług z ich odpowiednikami u najlepszych konkurentów

·         Ciągła ocena produktów, usług i metod danego przedsiębiorstwa w świetle osiągnięć konkurentów lub liderów danej branży

·         Uczenie się od innych

·         Przedmiotem porównań mogą być zarówno całe przedsiębiorstwa, jak i struktury, miejsca pracy, produkty, mechanizmy zarządzania

 

2.    Metoda

                                                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.    Efekty benchmarkingu

 

·         Stworzyć po analizie prównawczej nową krzywą wartości na rzecz klienta

·         Nowa logika widzenia produktu czy usług polega na postrzeganiu ich jako wartości świadczonej na rzecz klienta – innymi słowy: w dobie konkurencji monopolistycznej, kiedy wiodące koncerny sprzedają takie same lub pokrewne wyroby, o przewadze strategicznej stanowi tzw. Wartość dodana (value added). Aktualnie obowiązujące standardy: etyczna wartość dodatkowa, ekologiczna wartość dodatkowa, a także inne cechy związane z np. marketingową analizą poziomów produktu.

·         W dzisiejszych czasach nie sprzedaje się produktów, ale wartości związanych z używaniem i posiadaniem produktu (wygoda, komfort obsługi, zdrowie, prestiż finansowy itp.)

·         Ostatecznym efektem analizy benchmarkingowej ma być stworzenie nowej krzywej wartości produktu oferowanego klientowi

 

 

4.    Strategie benchmarkingu

·         Najważniejszy przy opracowaniu nowej krzywej wartości jest  stosunek sumy korzyści do ceny. Przełożeniem benchmarkingu na w sferze komunikacji firmy z ostatecznym nabywcą jest pozycjonowanie produktu, a więc działanie zmierzające do tego, by w świadomości nabywców utrwaliły się najważniejsze zalety i korzyści (wartości) produktu.

·         Możliwe są przynajmniej cztery strategie (krzywe produktu) , będące efektem benchmarkingu:

Ê          Więcej za więcej

Zdecydowane polepszenie jakości produktu, dodanie wielu wartości podwyższających dotychczasowy standard produktu. Często jest to strategia produktów tzw. luksusowych.

 

Ë          Więcej za tyle samo

Zaatakowanie pozycji lidera. Stworzenie produktu o podobnej sumie wartosci – jednak za cenę niższą od lidera.

 

Ì          Tyle samo za mniej

Sprzedawanie po możliwie najmniejszym narzucie, w zamian za wysoki obrót – np. sklepy dyskontowe. Zwykle te same marki po nieco niższej cenie.

 

Í          Mniej za znacznie mniej

Mniej cech za mniejsze pieniądze. Np.. okrojony samochód z cech i korzyści, z których przeciętny użytkownik nie korzysta. Np. magnetowidy bez funkcji nagrywania.

 

Π         Więcej za mniej

Więcej wartości produktu za niższą cenę – wielkie markowe hipermarkety.

 


5.    Przykład tworzenia krzywej wartości

 

·         Krzywa wartości wyraża zazwyczaj standard produktu w przekroju najważniejszych czynników (cech) określających jego poziomy

·         Krzywa wartości dla branży przebiega według jednego podstawowego wzorca. Rywale usiłują poprawić wartość przez oferowanie nieco więcej za nieco mniej, ale większość nie stawia wyzwania kształtowi krzywej.

·        



Krzywa wartości dla sieci hoteli Formuła 1 we Francji: Formuła1 oferuje nie realizowaną wcześniej wartość dla masowych klientów hoteli budżetowych (tanich) we Francji, którym daje więcej tego, co oni potrzebują i mniej tego, z czego chcą zrezygnować.

 

                                                                           Krzywa wartości dla Formuły 1

                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          

      Krzywa wartości dla

       Średniego hotelu

       1- gwiazdkowego

 

krzywa wartości Formuły 1

Krzywa wartości dla przeciętnego hotelu 2-gwiazdkowego

Warunki żywienia

 

Estetyka architektoniczna

 

Hall

 

Wielkość pokoju

 

Dostępność recepcjonisty

 

Umeblowanie i dodatki pokoju

 

Jakość łóżka

 

Higiena



Wyciszenie pokoju

 

Cena

 

 

                                                            niska                                                                          wysoka

 

6.    Metoda rachunkowa benchmarkingu.

Dane:

Lp.

Prametry (cechy, procedury)

General Motors

Nowa krzywa (proponowana)

„Najlepszy w swojej klasie” (wzorzec)

1.

Godziny pracy

30

24

19                                        (Ford)

2.

Defekty na 1 pojazd

3,1

2,0

1,0                                   (Toyota)

3.

Koszt gwarancji na 1 samochód

$ 250

$ 150

$ 170                               (Toyota)

4.

Opracowanie produktu (miesiące)

60

45

30                                     (Honda)

5.

Czas odpowiedzi na zamówienie (dni)

10

8

2                                      (Toyota)

6.

Czas zmiany farby (minuty)

60

30

10                                     (Honda)

7.

% dostaw zewnętrznych według JIT

5 %

25 %

70 %                            (NUMMI) 

8.

% dostaw wewnętrznych wg JIT

5 %

10 %

100 %                          (NUMMI)

9.

Ilość elementów złączonych

700

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin