Ujawniamy Kłamstwa i Przekręty Unii Europejskiej i Rządu Anty Polskiego.pdf

(174 KB) Pobierz
638739687 UNPDF
Ujawniamy: Kłamstwa i Przekręty Unii Europejskiej...
http://www.eioba.pl/print/147958
Przedruk ze strony: http://www.eioba.pl/a/365y/ujawniamy-
klamstwa-i-przekrety-unii-europejskiej-i-rzadu-anty-polskiego
Drukuj pracę
Ujawniamy: Kłamstwa i
Przekręty Unii Europejskiej i
Rządu Anty Polskiego
Jak sprzedaje się Polskę i Polaków…Czytajcie i przekazujcie
dalej.GMO oraz Kodeks Żywnościowy,Prywatyzacja Polskich
Zasobów naturalnych,Szczepionki,czyli bezpłodność i
nowotwory
Jak sprzedaje się Polskę i Polaków…Czytajcie i przekazujcie
dalej. Wybierajcie Wolność…
GMO oraz Kodeks Żywnościowy, Prywatyzacja Polskich
Zasobów naturalnych, Szczepionki, czyli bezpłodność i
choroby nowotworowe…
GMO
W ostatnim czasie kilku pseudo naukowców opłacanych z kieszeni
Rządu Anty Polskiego i firmy Monsanto chciało podważyć
wiarygodności mojego tekstu ( http://www.eioba.pl/a/2u2z/trucizna-
na-talerzu-przeczytaj-aby-zrozumiec ) na temat trucizn zawartych w
jedzeniu i wodzie…
Jaka jest prawda?! Oto niezależne stanowisko Polskich naukowców i
specjalistów w sprawie kontrowersyjnej kwestii GMO i upraw
Transgenicznych…
Szanowni Panowie:
Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Andrzej Kraszewski, Minister Środowiska
1 z 33
17.05.2011 17:33
638739687.001.png
Ujawniamy: Kłamstwa i Przekręty Unii Europejskiej...
http://www.eioba.pl/print/147958
Leszek Korzeniowski, Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju
Wsi Sejmu RP
Marek Kuchciński, Przewodniczący Komisji Ochrony Środowiska,
Zasobów Naturalnych i Leśnictwa Sejmu RP
Szanowni Panowie!
W dniu 9 lutego odbyło się w Sejmie publiczne wysłuchanie
rządowego projektu ustawy Prawo o organizmach genetycznie
zmodyfikowanych. Zabrali głos liczni przedstawiciele środowiska
naukowego, specjaliści w zakresie żywienia, ochrony środowiska,
biologii molekularnej, weterynarii, ekonomii i innych dziedzin.
Przedstawiono także stanowisko Komitet Ochrony Przyrody Polskiej
Akademii Nauk.
Wszyscy naukowcy zabierający głos podczas wysłuchania
publicznego prezentowali bardzo krytyczne stanowisko w
odniesieniu do możliwości uwalniania GM organizmów do
środowiska, na co zezwala projekt nowej ustawy. Podkreślano, że
obecny stan wiedzy naukowej w żadnym wypadku nie daje pewności,
że żywność GM jest bezpieczna dla zdrowia konsumentów, a GM
rośliny nie są obojętne dla środowiska.
Podnoszono także problemy ekonomiczne, jakie proponowane
zmiany ustawowe spowodują na polskiej wsi: nieuniknione
zanieczyszczenie upraw tradycyjnych domieszką GMO, utrata
certyfikatów przez producentów żywności ekologicznej i GMO-free,
utrata rynków zbytu, a także przerzucenie kosztów dodatkowych
testów na rolników, przerzucenie trudu tworzenia i utrzymania stref
wolnych od GMO na rolników. W przeświadczeniu naukowców
zabierających głos podczas wysłuchania publicznego, dopuszczenie
do legalizacji upraw GMO jest wbrew interesowi naszego Kraju i
stanowi bardzo poważne zagrożenie dla rolnictwa o tradycyjnej
strukturze typowej dla polskiej wsi – rolnictwa, które daje
utrzymanie i godne życie milionom Polaków.
Warto także pamiętać, że podobnie negatywne stanowisko, w
2 z 33
17.05.2011 17:33
 
Ujawniamy: Kłamstwa i Przekręty Unii Europejskiej...
http://www.eioba.pl/print/147958
którym wskazano wiele potencjalnych zagrożeń i fakt braku
dostatecznych badań naukowych, wyraził Komitet Ochrony Przyrody
Polskiej Akademii Nauk, który zaleca wprowadzenie 15-letniego
moratorium na uprawy GMO w Polsce i rygorystyczne
przestrzeganie zapisów obowiązującej ustawy, a nie liberalizację
prawa w zakresie uwalniania GMO do środowiska.
Niestety, do mediów przedostał się zupełnie inny obraz sytuacji –
przekaz dotyczący wysłuchania publicznego został zdominowany
przez przedstawicieli agrobiznesu, którzy od dawna jawnie lobbują
na rzecz ponadnarodowych koncernów agro-biotechnologicznych.
Koncerny te zaś dążą do otwarcia polskiego blisko 40-milionowego
rynku konsumenckiego na GM żywność oraz polskiego rolnictwa – na
uprawy transgeniczne, aby móc bez przeszkód realizować swoje
interesy.
Apelujemy i przestrzegamy – w obecnej dobie rzeczywisty postęp i
nowoczesność to nie otwieranie naszych pól na obarczone dużym
ryzykiem i posiadające wciąż znamiona eksperymentu technologie, z
których stopniowo wycofuje się wiele innych krajów. Dziś prawdziwa
innowacyjność to wysiłek na rzecz rekonstrukcji bioróżnorodności
gleb, naturalnych metod ochrony roślin, produkcji żywności wysokiej
jakości oraz społecznej gospodarki rolnej. Te wartości są i będą coraz
bardziej poszukiwane przez wysoko rozwinięte społeczeństwa
europejskie. Polska może i powinna te wartości oferować,
zapewniając w ten sposób wielofunkcyjny rozwój polskich obszarów
wiejskich i wzrost dochodów ludności zamieszkującej te obszary.
Niezależnie od krytycznej opinii nt. projektu ustawy, opowiadamy się
za wprowadzeniem przez Rząd RP, wzorem innych państw UE,
całkowitego zakazu upraw kukurydzy MON810, do czasu
bezspornego udowodnienia braku zagrożeń dla zdrowia i
środowiska.
Z poważaniem,
Prof. dr hab. Anna Stachurska, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, SGGW – kierownik Zakładu
3 z 33
17.05.2011 17:33
 
Ujawniamy: Kłamstwa i Przekręty Unii Europejskiej...
http://www.eioba.pl/print/147958
Żywności Ekologicznej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i
Konsumpcji
Prof. dr hab. Tadeusz Żarski – kierownik Katedry Biologii Środowiska
Zwierząt w Zakładzie Higieny Zwierząt i Środowiska SGGW
Prof. dr hab. Jan Narkiewicz-Jodko, prof. dr nauk rolniczych, dr hab.
nauk przyrodniczych
Prof. dr hab. Mieczysław Chorąży, onkolog, Instytut Onkologii w
Gliwicach
Prof. zw. dr hab. inż. Magdalena Jaworska, Katedra Ochrony
Środowiska Rolniczego, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Prof. dr hab. Henryk Skolimowski, twórca nowej dziedziny, jaką jest
ekofilozofia
Prof. zw. dr hab. Ludwik Tomiałojć, wykładowca podstaw ochrony
przyrody i zasady rozwoju zrównoważonego, Uniwersytet
Wrocławski
Prof. zw. dr hab. inż. Tomasz Winnicki, członek Europejskiej
Akademii Wiedzy i Sztuki
Doc. dr hab. Katarzyna Lisowska, biolog molekularny, pracownik
Działu Badawczego Instytutu Onkologii w Gliwicach
Dr hab. Piotr Skubała, Profesor Uniwersytetu Śląskiego, Katedra
Ekologii, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
Prof. dr hab. h.c. Ewald Sasimowski, Uniwersytet Przyrodniczy w
Lublinie
Prof. zw. dr hab. inż. Stanisław Wiąckowski, specjalista ochrony
środowiska i ekologii
Dr Anita Ganowicz-Bączyk, niezależny etyk środowiskowy
Dr inż. Marek Kubara, Ekoprodukt
Dr inż. Janusz Andrzej Korbel, Towarzystwo Ochrony Krajobrazu
Dr inż. Roman Śniady, niezależny ekspert w dziedzinie rolnictwa
ekologicznego
Dr Zbigniew Hałat, lekarz medycyny, specjalista epidemiolog,
Medyczne Centrum Konsumenta
Dr Jacek J. Nowak, wykładowca zarządzania zrównoważonym
rozwojem w Szkole Wyższej im. B. Jańskiego w Warszawie (Wydział
Zarządzania)
4 z 33
17.05.2011 17:33
 
Ujawniamy: Kłamstwa i Przekręty Unii Europejskiej...
http://www.eioba.pl/print/147958
Kodeks Żywnościowy
Twórca: Unia Europejska na zlecenie ONZ
Data Wprowadzenia : 31.12.2009 r
Założenia projektu :
-) od 2010 r. cała żywność, musi być obowiązkowo
napromieniowana, czyli poddana działaniu dużych dawek
kobaltu 60 lub cezu 137, promieni gamma, albo wiązek
elektronów o ogromnej prędkości.
-) jedzenie ma zawierać dodatki chemiczne oraz pestycydy. (w
dawkach skutecznie zagrażających zdrowi i życiu)
-) od 2010 roku zakazana sprzedaż naturalnych witamin,
suplementów mineralnych oraz ziół wraz z bazującymi na nich
terapiami
-) wszystkie zwierzęta będą musiały obowiązkowo zażywać
antybiotyki i hormony wzrostu.
-) z upływem czasu przydomowa uprawa własnych owoców i
warzyw ma zostać objęta ścisłymi uregulowaniami i nie będzie
możliwa bez zezwolenia.
5 z 33
17.05.2011 17:33
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin