Przystawka z łososia i awocado
Składniki:
· 30 dag wędzonego łososia
· 6 łodyg selera naciowego
· 5 małych cebulek
· 8 dojrzałych owoców awokado
· 4 łyżki soku z cytryny
· 4 łyżki kwaśnej śmietany
· 4 łyżki majonezu
· 2 łyżeczki ketchupu
· kilka kropli sosu tabasco
· 2 czubate łyżki uprażonych płatków migdałowych
· sól, pieprz
Wykonanie:Łososia pokroić w cienkie krótkie paski lub posiekać. Cebulę i seler naciowy oczyścić i drobno posiekać. Awokado umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, delikatnie wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał, i wymieszać z masą łososiową. Tak przygotowaną sałatką napełnić skropione cytryną miseczki z awokado. Ze śmietany, majonezu i ketchupu utrzeć sos, przyprawić go solą, pieprzem i sosem tabasco, po czym nałożyć na każdą porcję przystawki. Udekorować migdałami.
wacmiel