Faszerowane kapelusze
Składniki:
· 8 dużych kapeluszy pieczarek
· 1 cebula średniej wielkości
· 1 łyżka oleju
· 25 dag. mięsa mielonego
· 10 dag. sera gouda
· 1 pomidor
· 200 ml bulionu
· 2 łyżki musztardy ziarnistej
· ½ pęczka tymianku, sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, wyciąć ogonki i posiekać. Aby pieczarki nie ściemniały, przed przyrządzeniem należy je skropić niewielką ilością soku z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć razem z posiekanymi ogonkami na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjąć z patelni, wymieszać z musztardą i listkami tymianku. Przysmażyć mięso mielone, połączyć z pieczarkami, przyprawić. Powstałym farszem wypełnić kapelusze pieczarek. Pieczarki należy ułożyć w formie żaroodpornej, obsypać pokrojonym w kostkę pomidorem(obrać ze skórki), podlać bulionem. Po wierzchu posypać startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Zapiekać 20 min.
wacmiel