kulinarny atlas lata.doc

(726 KB) Pobierz
Sernik z ananasami

Sernik z ananasami

Danie wegetariańskie: tak

Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:
- Spód:
- 1 szklanka pokruszonych półsłodkich herbatników
- 1/4 szklanki stopionego masła
- 1 łyżka cukru
Masa:
- 75 dag kremowego serka do wypieków
- 1 szklanka cukru
- 1 rozkrojona wzdłuż laska wanilii
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany (22-proc.)
Wierzch:
- 1 ananas obrany i pokrojony na plasterki o szerokości 1 cm
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu

Sposób przyrządzania:

Przygotuj mieszaninę na spód sernika: wszystkie składniki zmiksuj, rozłóż na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w temp. 175°C na złoty kolor (12 minut). Ostudź. Brzegi tortownicy zabezpiecz (od środka) podwójnie złożoną folią aluminiową. Zmniejsz temperaturę do 160°C. Przygotuj masę: serek ubij mikserem, aż będzie puszysty. Powoli, nie przerywając ubijania, wsypuj cukier. Dodaj rdzeń laski wanilii i ucieraj jeszcze minutę. Kolejno wbij jajka - drugie jajko dodaj dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Dodaj śmietanę, zmiksuj. Masę rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Tortownicę z sernikiem ustaw na blasze z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 2-3 cm wysokości formy). Piecz ciasto około godziny, aż wierzch będzie suchy. Teraz wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze przez godzinę. Wyjmij z kąpieli wodnej. Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki na 6 godzin. Przygotuj dekorację sernika: rozgrzej piekarnik do 400°C. Ananasy rozłóż na blasze, pozostałe składniki wymieszaj w rondelku i gotuj 3 minuty, cały czas mieszając. Syropem polej ananasy na blasze, wstaw na 12 minut do piekarnika. Następnie owoce odwróć, pozostaw w piekarniku jeszcze na 20 minut, aż sos zgęstnieje, a ananasy zrobią się miękkie. W tym czasie odwracaj je co 5 minut. Następnie ostudź owoce i pokrój je na kawałki. Osącz, ale syrop pozostaw. Kawałkami ananasów obłóż wierzch sernika. Skrop syropem i od razu podawaj.
Większość przepisów na amerykańskie ciasta każe używać robota KITCHEN AID. Ten kulinarny symbol USA jest spory, czerwony, żółty lub kremowy, wygląda jakby wyjęto go z lat sześćdziesiątych. Na pewno kiedyś go widzieliście, choćby w serialu Przyjaciele. Oczywiście, sernik można zrobić też tradycyjnym sposobem, tyle że będzie to nieco dłużej trwało

 

Biała ryba w cieście

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata
 

Składniki:
- 8 szklanek oleju
- 1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej)
- 1 kg filetów z białej ryby (może być sola)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka zimnej wody gazowanej (lub piwa)
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej olej w garnku do temp. 190°C. Wymieszaj w miseczce łyżkę soli i połowę papryki. Filety rybne opłucz, osusz, pokrój w paski. Wymieszaj mąkę z pozostałą papryką, 3 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Dodaj wodę mineralną, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor (3-4 minuty). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprósz solą paprykową z miseczki. Możesz podawać z sałatką z pomidorów i zielonej sałaty oraz białym pieczywem.

 

Kaszanka smażona z jabłkami

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- 80 dag kaszanki
- 4 kwaśne twarde jabłka
- 3 cebule
- 25 dag startego żółtego sera
- 6 łyżek oleju
- 6 gałązek świeżego majeranku

Sposób przyrządzania:

Kaszanki obierz ze skórki, pokrój na plasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju, aż będą chrupkie. Jabłka umyj, pokrój na cząstki i podsmaż na kolejnych 2 łyżkach oleju na złoty kolor. Ułóż na dnie naczynia do zapiekania, posyp pokrojoną i podsmażoną cebulą i posiekanym majerankiem. Na majeranku ułóż plastry kaszanki. Posyp startym serem i zapiekaj około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

 

Jajka ze szpinakiem

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata
 

Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 140 ml tłustej śmietany
- 150 ml mleka
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 4 garści szpinaku
- 10 dag gotowanej szynki
- 4 jajka
- 4 łyżki startego sera gruyere
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Szpinak opłucz, zblanszuj, odcedź i posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Rozpuść czubatą łyżkę masła, oprósz mąką i zasmaż. Powoli wlewaj połowę śmietany i całe mleko. Gotuj, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładki sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć szynkę i szpinak. Cztery foremki do zapiekania posmaruj masłem. Do każdej wlej warstwę masy, wbij na wierzch jajka, a na nie wlej po łyżce pozostałej śmietany i posyp wiórkami masła. Piecz około 12 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Posyp serem oraz tymiankiem i zapiekaj jeszcze chwilę (najlepiej pod rozgrzanym grillem), aby uzyskać piękny, złoty kolor.

 

Pory w cieście

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- Beszamel:
- 4 dag masła
- 3 dag mąki
- 500 ml mleka
- sól
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Zrób beszamel: rozpuść masło, oprósz mąką, smaż 5 minut, mieszając. Powolutku wlewaj ciepłe mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Przypraw do smaku. Pory (białe części) pokrój na kawałki, obsmaż na łyżce oliwy. Dodaj pokrojoną szynkę, smaż jeszcze minutę, połącz z sosem i wlej do żaroodpornych foremek. Przykryj krążkami ciasta o średnicy nieco większej niż foremka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, piecz 20 minut w temp. 200°C. Możesz także przygotować to danie w jednej dużej formie do zapiekania.

 

Clafoutis z pomidorkami

Danie wegetariańskie: tak

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- 70 dag pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 1 czubata łyżka mąki
- 200 ml śmietanki
- 4 łyżki mleka
- garść grubo posiekanej bazylii
- 5 dag parmezanu
- sól
- pieprz
- masło do wysmarowania foremek

Sposób przyrządzania:

Piekarnik nagrzej do 190°C. Cztery foremki do zapiekania posmaruj masłem i ułóż na ich dnie pomidorki. Jajka ubij trzepaczką, dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsyp parmezan (pozostaw dwie łyżki) i bazylię, przypraw do smaku i znowu wymieszaj. Wylej ciasto na pomidorki, z wierzchu posyp odrobiną pieprzu i resztą parmezanu. Piecz 20 minut, aż ciasto się przyrumieni i urośnie. Podawaj na ciepło, np. z zieloną sałatą. Jeżeli robisz clafoutis w jednej dużej formie, piecz je około 30 minut.

 

Zielone tagliatelle z indykiem

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- 30 dag zielonego makaronu tagliatelle
- 1 łyżka oliwy
- 30 dag piersi indyka
- 1 fenkuł
- 1 obrana pomarańcza
- 1 łyżka orzeszków piniowych lub innych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól

Sposób przyrządzania:

Ugotuj makaron al dente. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paseczki i posól. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę i usmaż mięso (5 minut). Dodaj oczyszczony fenkuł i duś, aż stanie się miękki. Ewentualnie dodaj nieco soli. Fenkuł wyjmij, lekko przestudź, przekrój na pół, a potem wzdłuż na kilka kawałków. Pomarańczę pokrój w kostkę. Odcedzony makaron wymieszaj delikatnie z podsmażonym mięsem indyka, fenkułem i kawałkami pomarańczy. Posyp orzeszkami piniowymi i koperkiem.

 

Pizza błyskawiczna

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- 2 chlebki ciabatta lub alpejskie
- 2 łyżki zielonego pesto (ze słoiczka)
- 10 dag żółtego sera pokrojonego w plasterki
- 4 małe pomidory
- spora garść rukoli lub listków sałaty

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220°C, a jeszcze lepiej ustaw funkcję grillowania. Włóż chlebki, piecz je około 3 minut. Potem wyjmij, przekrój na pół i wyjmij miękisz ze środka. Pomidory natnij na krzyż, sparz wrzącą wodą i przekrój na pół. Wnętrza chlebków posmaruj sosem pesto, wrzuć do środka rukolę i pomidory oraz plasterki sera. Włóż do gorącego piekarnika jeszcze na 2-3 minuty. Podawaj od razu po przygotowaniu.

 

Małe mozzarelle z groszkiem

Danie wegetariańskie: tak

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- 30 dag małych mozzarelli
- 10 dag mrożonego zielonego groszku
- 10 dag brokułów
- 10 dag tartego parmezanu
- 1 jajko
- 2 gałązki natki
- 1 gałązka bazylii
- 1 gałązka mięty
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:

Brokuły i groszek ugotuj na parze (15 minut). W salaterce roztrzep jajko, połącz z parmezanem i posiekanymi ziołami. Przypraw solą i pieprzem. Do jajek z ziołami i serem włóż mozzarelle. Podgrzej oliwę, każdą kulkę sera obtocz w bułce tartej i wrzuć na gorącą oliwę. Serowe kulki zdejmij z patelni, gdy nabiorą złotej barwy. Mozzarelle podawaj z gorącym groszkiem i brokułami.

 

Łosoś smażony z cytrusami

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- po 6 plasterków cytryny i limonki
- 1-2 łyżki oliwy
- 6 filetów z łososia (po 15-20 dag)
- sól
- pieprz
Oraz: garść bazylii pokrojonej w paseczki
- garść świeżej mięty pokrojonej w paseczki
- 1/2 szklanki oliwy

Sposób przyrządzania:

Mocno rozgrzej patelnię grillową. Plasterki cytrusów posmaruj oliwą, usmaż (po minucie z każdej strony). Przypraw solą i pieprzem, przełóż na półmisek. Zmniejsz ogień pod patelnią. Łososia oprósz solą i pieprzem, posmaruj oliwą i smaż 7-8 minut.

 

Francuska pizza do brydża

Danie wegetariańskie: tak

Autor: Kulinarny Atlas Lata
 

Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- sucha fasola do wstępnego pieczenia


Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozmrożone ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę, przykryj pergaminem i obciąż warstwą fasoli. Piecz 10 minut. Rozmroź szpinak na małym ogniu, odparuj wodę i przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia, dodaj jajka i śmietanę. Z ciasta wysyp fasolę, zdejmij papier. Podpieczony spód posmaruj szpinakiem, obłóż serem i pomidorami, posyp tymiankiem - najlepiej świeżym. Zapiekaj 15-20 minut.

 

Zapiekane selery

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata
 

Składniki:
- 2 selery
- 8 plasterków szynki
- 1 kulka mozzarelli
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki oliwy
- 2 jajka
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Selery obierz, pokrój na 8 plastrów i skrop sokiem z cytryny. Podgotuj je w osolonej wodzie (15 minut). Mozzarellę pokrój na 8 plasterków. Plastry szynki podziel lub złóż na pół (powinny być wielkości plastrów selera). Ułóż w stosik plaster selera, plaster mozzarelli, podwójny plaster szynki, następnie znów ser i seler. Posyp pieprzem. Podtrzymując od spodu ręką, obtocz całość w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie, na małym ogniu na złoty kolor.

 

Tagliatelle z serem ricotta

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata
 

Składniki:
- 35 dag makaronu tagliatelle
- 3 łyżki oliwy
- 4 dag masła
- 10-15 dag posiekanych migdałów
- 10-15 dag sera ricotta
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonego cynamonu
- 150 ml śmietany 36-proc.
- 1/2 szklanki gorącego bulionu
- 1 łyżka orzechów piniowych
- sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Ugotuj makaron al dente. Do wrzątku dolej łyżkę oliwy. Makaron odcedź, dodaj masło i wymieszaj. Przełóż do garnka i odstaw w ciepłe miejsce. Zrób sos: wymieszaj migdały, pokrojony ser, gałkę muszkatołową, cynamon i śmietanę. Gotuj sos na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, dodaj pozostałą oliwę i powoli dolewaj bulion. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron przełóż na wcześniej podgrzany półmisek, polej sosem i dobrze wymieszaj. Posyp zrumienionymi i posiekanymi orzeszkami piniowymi.

 

Okoń w maśle orzechowym

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- 20 dag mrożonych liści szpinaku
- 35 dag okonia
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Szpinak rozmroź, grubo pokrój i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Rybę oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż na liściach szpinaku. Gotuj na parze około 10 minut. W tym czasie podgrzej olej i masło, wrzuć na tłuszcz mielone orzechy. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Okonia podawaj na podgrzanych talerzach, polej masłem orzechowym. Szpinak przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną gałki i ułóż obok ryby.

 

Frittata z papryką i salami

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 5 dag masła
- 1 łyżka oliwy
- 7-10 dag cienko pokrojonego salami
- 8 średnich jajek
- sól
- mielony czarny pieprz
- 15 dag startego żółtego sera
- listki sałaty do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Papryki pokrój w paski, podsmaż na maśle z oliwą (8-10 minut). Dorzuć pokrojone w paseczki salami, smaż jeszcze parę minut. Ubij jajka z solą i pieprzem. Wlej na patelnię i wymieszaj z papryką i salami. Smaż, nie mieszając przez 3-5 minut, aż większość jajek się zetnie. Omlet powinien być rumiany u dołu, a od góry jeszcze niedosmażony. Zdejmij patelnię z ognia, posyp startym serem, zapiecz pod gorącym grillem. Pokrój w trójkąty, podawaj na ciepło lub zimno.

 

Łosoś w sosie winno-śmietanowym

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- 4 dzwonka łososia
- 1 duża cebula
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 kubeczek kwaśnej śmietany 22-proc.
- 1 pęczek natki
- 1 pęczek koperku
- sól
- biały pieprz
- kilka kropli przyprawy typu maggi
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dzwonka łososia posól, posyp pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ułóż na blasze wysmarowanej oliwą i piecz 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie, lekko skrapiając maggi. Gdy jest już szklista, wlej wino i gotuj na dużym ogniu, aż wino odparuje. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, dodaj też drobniutko posiekaną natkę i koper. Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem, jeszcze chwilę podgrzewaj na maleńkim ogniu. Wyjmij łososia z piekarnika i polej go sosem. Rybę możesz podać z białym pieczywem, makaronem ugotowanym al dente lub ryżem na sypko.

 

Pilaw z piersi kurczaka

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- 30 dag ryżu
- 1 łyżka oliwy
- 1 średnia cebula
- 2 podpieczone i pokrojone na kawałki piersi kurczaka
- 40 dag czerwonej papryki
- 2-3 małe papryczki chili
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżeczki posiekanej natki
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie (2 minuty). Wsyp ryż i wlej 300 ml przegotowanej wody. Gotuj około 5 minut. Dodaj kurczaka, pokrojoną na kawałki paprykę, drobno posiekane chili oraz oliwki. Posól i popieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Posyp natką.

 

Polędwiczki wieprzowe z prawdziwkami

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata

Składniki:
- 4 polędwiczki
- 8 prawdziwków
- 25 dag sera typu rokpol
- sól
- pieprz
- 10 dag masła
- kilka gałązek rozmarynu
- oliwa

Sposób przyrządzania:

Polędwiczki opłucz, usuń błony. Mięso posól, popieprz i obsmaż na oliwie. Ser pokrój na plastry. Polędwiczki natnij wzdłuż, włóż w powstałe kieszenie po plastrze sera, zepnij wykałaczkami. Zawiń polędwiczki w folię aluminiową i piecz 25 minut w temp. 200°C. W tym czasie podsmaż na maśle z rozmarynem opłukane, oczyszczone i pokrojone w plastry prawdziwki. Posól pod koniec smażenia, polej upieczone polędwiczki. Dobrym dodatkiem jest makaron, który można podać w wydrążonych i zblanszowanych kalarepkach albo w połówkach papryki.

 

Panga w sosie czosnkowym

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Lata
 

Składniki:
- 4 filety z pangi
- przyprawa do ryb (może być Delikat)
- ew. sproszkowane ostrygi (do kupienia w sklepikach wietnamskich) lub mieszanka przypraw z dodatkiem sproszkowanych ostryg
- oliwa
- cieniutkie plasterki cytryny
Sos:
- 20 g masła
- 15 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- wegeta
- śmietana 12-proc.
Masło czosnkowe:
- 10 dag miękkiego masła
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- pieprz ziołowy
- odrobina wegety

Sposób przyrządzania:

Przygotuj masło czosnkowe (możesz to zrobić dzień wcześniej, bo powinno przez jakiś czas poleżeć w lodówce): miękkie masło wymieszaj z czosnkiem i natką, przypraw do smaku. Uformuj wałeczek, zawiń w pergamin i włóż do lodówki. Filety z pangi opłucz i osusz, posyp przyprawą do ryb, ewentualnie jeszcze sproszkowanymi ostrygami. Pamiętaj, że ryby muszą być albo świeże (wtedy są dosyć drogie), albo świeżo rozmrożone. Posmaruj je pędzelkiem umoczonym w oliwie, wsuń do kieszeni z folii aluminiowej. Na każdej rybie ułóż plasterek cytryny i kawałeczek masła czosnkowego. Grilluj około 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: na patelni stop masło, oprósz je mąką i zrób jasną zasmażkę, stale mieszając. Powoli wlewaj do zasmażki ciepłe mleko, cały czas ubijając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos przypraw do smaku czosnkiem, wegetą, solą i pieprzem, rozprowadź śmietaną, aby uzyskać konsystencję emulsji. Ryby wyjmij z folii, przełóż na talerze i polej sosem. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i surówką. Uwaga: możesz też usmażyć ryby na oliwie - koniecznie na patelni z grubym dnem....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin