Sernik z ananasami
Danie wegetariańskie: tak
Autor: Kulinarny Atlas Świata
Składniki:- Spód:- 1 szklanka pokruszonych półsłodkich herbatników- 1/4 szklanki stopionego masła- 1 łyżka cukruMasa:- 75 dag kremowego serka do wypieków- 1 szklanka cukru- 1 rozkrojona wzdłuż laska wanilii- 2 jajka- 3/4 szklanki śmietany (22-proc.)Wierzch:- 1 ananas obrany i pokrojony na plasterki o szerokości 1 cm- 1 szklanka wody- 1/4 szklanki miodu- 2 łyżki cukru- 2 łyżki rumu Sposób przyrządzania:Przygotuj mieszaninę na spód sernika: wszystkie składniki zmiksuj, rozłóż na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w temp. 175°C na złoty kolor (12 minut). Ostudź. Brzegi tortownicy zabezpiecz (od środka) podwójnie złożoną folią aluminiową. Zmniejsz temperaturę do 160°C. Przygotuj masę: serek ubij mikserem, aż będzie puszysty. Powoli, nie przerywając ubijania, wsypuj cukier. Dodaj rdzeń laski wanilii i ucieraj jeszcze minutę. Kolejno wbij jajka - drugie jajko dodaj dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Dodaj śmietanę, zmiksuj. Masę rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Tortownicę z sernikiem ustaw na blasze z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 2-3 cm wysokości formy). Piecz ciasto około godziny, aż wierzch będzie suchy. Teraz wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze przez godzinę. Wyjmij z kąpieli wodnej. Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki na 6 godzin. Przygotuj dekorację sernika: rozgrzej piekarnik do 400°C. Ananasy rozłóż na blasze, pozostałe składniki wymieszaj w rondelku i gotuj 3 minuty, cały czas mieszając. Syropem polej ananasy na blasze, wstaw na 12 minut do piekarnika. Następnie owoce odwróć, pozostaw w piekarniku jeszcze na 20 minut, aż sos zgęstnieje, a ananasy zrobią się miękkie. W tym czasie odwracaj je co 5 minut. Następnie ostudź owoce i pokrój je na kawałki. Osącz, ale syrop pozostaw. Kawałkami ananasów obłóż wierzch sernika. Skrop syropem i od razu podawaj.Większość przepisów na amerykańskie ciasta każe używać robota KITCHEN AID. Ten kulinarny symbol USA jest spory, czerwony, żółty lub kremowy, wygląda jakby wyjęto go z lat sześćdziesiątych. Na pewno kiedyś go widzieliście, choćby w serialu Przyjaciele. Oczywiście, sernik można zrobić też tradycyjnym sposobem, tyle że będzie to nieco dłużej trwało
Biała ryba w cieście
Danie wegetariańskie: nie
Autor: Kulinarny Atlas Lata
Składniki:- 8 szklanek oleju- 1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej)- 1 kg filetów z białej ryby (może być sola)- 3 szklanki mąki- 1 szklanka zimnej wody gazowanej (lub piwa)- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Rozgrzej olej w garnku do temp. 190°C. Wymieszaj w miseczce łyżkę soli i połowę papryki. Filety rybne opłucz, osusz, pokrój w paski. Wymieszaj mąkę z pozostałą papryką, 3 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Dodaj wodę mineralną, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor (3-4 minuty). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprósz solą paprykową z miseczki. Możesz podawać z sałatką z pomidorów i zielonej sałaty oraz białym pieczywem.
Kaszanka smażona z jabłkami
Składniki:- 80 dag kaszanki- 4 kwaśne twarde jabłka- 3 cebule- 25 dag startego żółtego sera- 6 łyżek oleju- 6 gałązek świeżego majeranku Sposób przyrządzania:Kaszanki obierz ze skórki, pokrój na plasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju, aż będą chrupkie. Jabłka umyj, pokrój na cząstki i podsmaż na kolejnych 2 łyżkach oleju na złoty kolor. Ułóż na dnie naczynia do zapiekania, posyp pokrojoną i podsmażoną cebulą i posiekanym majerankiem. Na majeranku ułóż plastry kaszanki. Posyp startym serem i zapiekaj około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Jajka ze szpinakiem
Składniki:- 1/2 kostki masła- 2 łyżki mąki- 140 ml tłustej śmietany- 150 ml mleka- szczypta startej gałki muszkatołowej- 4 garści szpinaku- 10 dag gotowanej szynki- 4 jajka- 4 łyżki startego sera gruyere- 2 łyżki świeżego tymianku- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Szpinak opłucz, zblanszuj, odcedź i posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Rozpuść czubatą łyżkę masła, oprósz mąką i zasmaż. Powoli wlewaj połowę śmietany i całe mleko. Gotuj, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładki sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć szynkę i szpinak. Cztery foremki do zapiekania posmaruj masłem. Do każdej wlej warstwę masy, wbij na wierzch jajka, a na nie wlej po łyżce pozostałej śmietany i posyp wiórkami masła. Piecz około 12 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Posyp serem oraz tymiankiem i zapiekaj jeszcze chwilę (najlepiej pod rozgrzanym grillem), aby uzyskać piękny, złoty kolor.
Pory w cieście
Składniki:- Beszamel:- 4 dag masła- 3 dag mąki- 500 ml mleka- sól- pieprz- tarta gałka muszkatołowaSposób przyrządzania:Zrób beszamel: rozpuść masło, oprósz mąką, smaż 5 minut, mieszając. Powolutku wlewaj ciepłe mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Przypraw do smaku. Pory (białe części) pokrój na kawałki, obsmaż na łyżce oliwy. Dodaj pokrojoną szynkę, smaż jeszcze minutę, połącz z sosem i wlej do żaroodpornych foremek. Przykryj krążkami ciasta o średnicy nieco większej niż foremka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, piecz 20 minut w temp. 200°C. Możesz także przygotować to danie w jednej dużej formie do zapiekania.
Clafoutis z pomidorkami
Składniki:- 70 dag pomidorków koktajlowych- 4 jajka- 1 czubata łyżka mąki- 200 ml śmietanki- 4 łyżki mleka- garść grubo posiekanej bazylii- 5 dag parmezanu- sól- pieprz- masło do wysmarowania foremek Sposób przyrządzania:Piekarnik nagrzej do 190°C. Cztery foremki do zapiekania posmaruj masłem i ułóż na ich dnie pomidorki. Jajka ubij trzepaczką, dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsyp parmezan (pozostaw dwie łyżki) i bazylię, przypraw do smaku i znowu wymieszaj. Wylej ciasto na pomidorki, z wierzchu posyp odrobiną pieprzu i resztą parmezanu. Piecz 20 minut, aż ciasto się przyrumieni i urośnie. Podawaj na ciepło, np. z zieloną sałatą. Jeżeli robisz clafoutis w jednej dużej formie, piecz je około 30 minut.
Zielone tagliatelle z indykiem
Składniki:- 30 dag zielonego makaronu tagliatelle- 1 łyżka oliwy- 30 dag piersi indyka- 1 fenkuł- 1 obrana pomarańcza- 1 łyżka orzeszków piniowych lub innych- 2 łyżki posiekanego koperku- sól Sposób przyrządzania:Ugotuj makaron al dente. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paseczki i posól. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę i usmaż mięso (5 minut). Dodaj oczyszczony fenkuł i duś, aż stanie się miękki. Ewentualnie dodaj nieco soli. Fenkuł wyjmij, lekko przestudź, przekrój na pół, a potem wzdłuż na kilka kawałków. Pomarańczę pokrój w kostkę. Odcedzony makaron wymieszaj delikatnie z podsmażonym mięsem indyka, fenkułem i kawałkami pomarańczy. Posyp orzeszkami piniowymi i koperkiem.
Pizza błyskawiczna
Składniki:- 2 chlebki ciabatta lub alpejskie- 2 łyżki zielonego pesto (ze słoiczka)- 10 dag żółtego sera pokrojonego w plasterki- 4 małe pomidory- spora garść rukoli lub listków sałaty Sposób przyrządzania:Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220°C, a jeszcze lepiej ustaw funkcję grillowania. Włóż chlebki, piecz je około 3 minut. Potem wyjmij, przekrój na pół i wyjmij miękisz ze środka. Pomidory natnij na krzyż, sparz wrzącą wodą i przekrój na pół. Wnętrza chlebków posmaruj sosem pesto, wrzuć do środka rukolę i pomidory oraz plasterki sera. Włóż do gorącego piekarnika jeszcze na 2-3 minuty. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Małe mozzarelle z groszkiem
Składniki:- 30 dag małych mozzarelli- 10 dag mrożonego zielonego groszku- 10 dag brokułów- 10 dag tartego parmezanu- 1 jajko- 2 gałązki natki- 1 gałązka bazylii- 1 gałązka mięty- 1/2 szklanki bułki tartej- sól- pieprz- 4 łyżki oliwy Sposób przyrządzania:Brokuły i groszek ugotuj na parze (15 minut). W salaterce roztrzep jajko, połącz z parmezanem i posiekanymi ziołami. Przypraw solą i pieprzem. Do jajek z ziołami i serem włóż mozzarelle. Podgrzej oliwę, każdą kulkę sera obtocz w bułce tartej i wrzuć na gorącą oliwę. Serowe kulki zdejmij z patelni, gdy nabiorą złotej barwy. Mozzarelle podawaj z gorącym groszkiem i brokułami.
Łosoś smażony z cytrusami
Składniki:- po 6 plasterków cytryny i limonki- 1-2 łyżki oliwy- 6 filetów z łososia (po 15-20 dag)- sól- pieprzOraz: garść bazylii pokrojonej w paseczki- garść świeżej mięty pokrojonej w paseczki- 1/2 szklanki oliwy Sposób przyrządzania:Mocno rozgrzej patelnię grillową. Plasterki cytrusów posmaruj oliwą, usmaż (po minucie z każdej strony). Przypraw solą i pieprzem, przełóż na półmisek. Zmniejsz ogień pod patelnią. Łososia oprósz solą i pieprzem, posmaruj oliwą i smaż 7-8 minut.
Francuska pizza do brydża
Składniki:- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego- sucha fasola do wstępnego pieczeniaSposób przyrządzania:Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozmrożone ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę, przykryj pergaminem i obciąż warstwą fasoli. Piecz 10 minut. Rozmroź szpinak na małym ogniu, odparuj wodę i przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia, dodaj jajka i śmietanę. Z ciasta wysyp fasolę, zdejmij papier. Podpieczony spód posmaruj szpinakiem, obłóż serem i pomidorami, posyp tymiankiem - najlepiej świeżym. Zapiekaj 15-20 minut.
Zapiekane selery
Składniki:- 2 selery- 8 plasterków szynki- 1 kulka mozzarelli- sok z 1 cytryny- 2 łyżki mąki- 5 łyżek bułki tartej- 3 łyżki oliwy- 2 jajka- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Selery obierz, pokrój na 8 plastrów i skrop sokiem z cytryny. Podgotuj je w osolonej wodzie (15 minut). Mozzarellę pokrój na 8 plasterków. Plastry szynki podziel lub złóż na pół (powinny być wielkości plastrów selera). Ułóż w stosik plaster selera, plaster mozzarelli, podwójny plaster szynki, następnie znów ser i seler. Posyp pieprzem. Podtrzymując od spodu ręką, obtocz całość w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie, na małym ogniu na złoty kolor.
Tagliatelle z serem ricotta
Składniki:- 35 dag makaronu tagliatelle- 3 łyżki oliwy- 4 dag masła- 10-15 dag posiekanych migdałów- 10-15 dag sera ricotta- szczypta startej gałki muszkatołowej- szczypta zmielonego cynamonu- 150 ml śmietany 36-proc.- 1/2 szklanki gorącego bulionu- 1 łyżka orzechów piniowych- sól i pieprz Sposób przyrządzania:Ugotuj makaron al dente. Do wrzątku dolej łyżkę oliwy. Makaron odcedź, dodaj masło i wymieszaj. Przełóż do garnka i odstaw w ciepłe miejsce. Zrób sos: wymieszaj migdały, pokrojony ser, gałkę muszkatołową, cynamon i śmietanę. Gotuj sos na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, dodaj pozostałą oliwę i powoli dolewaj bulion. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron przełóż na wcześniej podgrzany półmisek, polej sosem i dobrze wymieszaj. Posyp zrumienionymi i posiekanymi orzeszkami piniowymi.
Okoń w maśle orzechowym
Składniki:- 20 dag mrożonych liści szpinaku- 35 dag okonia- sok z 1 cytryny- sól i pieprz- 3 łyżki oleju- 1 łyżka masła- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych- gałka muszkatołowa Sposób przyrządzania:Szpinak rozmroź, grubo pokrój i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Rybę oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż na liściach szpinaku. Gotuj na parze około 10 minut. W tym czasie podgrzej olej i masło, wrzuć na tłuszcz mielone orzechy. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Okonia podawaj na podgrzanych talerzach, polej masłem orzechowym. Szpinak przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną gałki i ułóż obok ryby.
Frittata z papryką i salami
Składniki:- 1 zielona papryka- 1 czerwona papryka- 5 dag masła- 1 łyżka oliwy- 7-10 dag cienko pokrojonego salami- 8 średnich jajek- sól- mielony czarny pieprz- 15 dag startego żółtego sera- listki sałaty do dekoracji Sposób przyrządzania:Papryki pokrój w paski, podsmaż na maśle z oliwą (8-10 minut). Dorzuć pokrojone w paseczki salami, smaż jeszcze parę minut. Ubij jajka z solą i pieprzem. Wlej na patelnię i wymieszaj z papryką i salami. Smaż, nie mieszając przez 3-5 minut, aż większość jajek się zetnie. Omlet powinien być rumiany u dołu, a od góry jeszcze niedosmażony. Zdejmij patelnię z ognia, posyp startym serem, zapiecz pod gorącym grillem. Pokrój w trójkąty, podawaj na ciepło lub zimno.
Łosoś w sosie winno-śmietanowym
Składniki:- 4 dzwonka łososia- 1 duża cebula- 150 ml białego wytrawnego wina- 1 kubeczek kwaśnej śmietany 22-proc.- 1 pęczek natki- 1 pęczek koperku- sól- biały pieprz- kilka kropli przyprawy typu maggi- 4 łyżki oliwy- sok z 1/2 cytryny Sposób przyrządzania:Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dzwonka łososia posól, posyp pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ułóż na blasze wysmarowanej oliwą i piecz 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie, lekko skrapiając maggi. Gdy jest już szklista, wlej wino i gotuj na dużym ogniu, aż wino odparuje. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, dodaj też drobniutko posiekaną natkę i koper. Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem, jeszcze chwilę podgrzewaj na maleńkim ogniu. Wyjmij łososia z piekarnika i polej go sosem. Rybę możesz podać z białym pieczywem, makaronem ugotowanym al dente lub ryżem na sypko.
Pilaw z piersi kurczaka
Składniki:- 30 dag ryżu- 1 łyżka oliwy- 1 średnia cebula- 2 podpieczone i pokrojone na kawałki piersi kurczaka- 40 dag czerwonej papryki- 2-3 małe papryczki chili- 10 czarnych oliwek- 2 łyżeczki posiekanej natki- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie (2 minuty). Wsyp ryż i wlej 300 ml przegotowanej wody. Gotuj około 5 minut. Dodaj kurczaka, pokrojoną na kawałki paprykę, drobno posiekane chili oraz oliwki. Posól i popieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Posyp natką.
Polędwiczki wieprzowe z prawdziwkami
Składniki:- 4 polędwiczki- 8 prawdziwków- 25 dag sera typu rokpol- sól- pieprz- 10 dag masła- kilka gałązek rozmarynu- oliwa Sposób przyrządzania:Polędwiczki opłucz, usuń błony. Mięso posól, popieprz i obsmaż na oliwie. Ser pokrój na plastry. Polędwiczki natnij wzdłuż, włóż w powstałe kieszenie po plastrze sera, zepnij wykałaczkami. Zawiń polędwiczki w folię aluminiową i piecz 25 minut w temp. 200°C. W tym czasie podsmaż na maśle z rozmarynem opłukane, oczyszczone i pokrojone w plastry prawdziwki. Posól pod koniec smażenia, polej upieczone polędwiczki. Dobrym dodatkiem jest makaron, który można podać w wydrążonych i zblanszowanych kalarepkach albo w połówkach papryki.
Panga w sosie czosnkowym
Składniki:- 4 filety z pangi- przyprawa do ryb (może być Delikat)- ew. sproszkowane ostrygi (do kupienia w sklepikach wietnamskich) lub mieszanka przypraw z dodatkiem sproszkowanych ostryg- oliwa- cieniutkie plasterki cytrynySos:- 20 g masła- 15 g mąki- 1 szklanka mleka- 1 roztarty ząbek czosnku- sól- pieprz- wegeta- śmietana 12-proc. Masło czosnkowe:- 10 dag miękkiego masła- 1 roztarty ząbek czosnku- 2 łyżki posiekanej natki- pieprz ziołowy- odrobina wegety Sposób przyrządzania:Przygotuj masło czosnkowe (możesz to zrobić dzień wcześniej, bo powinno przez jakiś czas poleżeć w lodówce): miękkie masło wymieszaj z czosnkiem i natką, przypraw do smaku. Uformuj wałeczek, zawiń w pergamin i włóż do lodówki. Filety z pangi opłucz i osusz, posyp przyprawą do ryb, ewentualnie jeszcze sproszkowanymi ostrygami. Pamiętaj, że ryby muszą być albo świeże (wtedy są dosyć drogie), albo świeżo rozmrożone. Posmaruj je pędzelkiem umoczonym w oliwie, wsuń do kieszeni z folii aluminiowej. Na każdej rybie ułóż plasterek cytryny i kawałeczek masła czosnkowego. Grilluj około 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: na patelni stop masło, oprósz je mąką i zrób jasną zasmażkę, stale mieszając. Powoli wlewaj do zasmażki ciepłe mleko, cały czas ubijając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos przypraw do smaku czosnkiem, wegetą, solą i pieprzem, rozprowadź śmietaną, aby uzyskać konsystencję emulsji. Ryby wyjmij z folii, przełóż na talerze i polej sosem. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i surówką. Uwaga: możesz też usmażyć ryby na oliwie - koniecznie na patelni z grubym dnem....
wacmiel