SAŁATKA Z TUŃCZYKA NA KRAKERSACH.odt

(17 KB) Pobierz

Sałatka z tuńczykiem na krakersach

SKŁADNIKI

                     27 sztuk słonych krakersów           50g sera żółtego

pół cebuli                                        papryczka chili

tuńczyk sałatkowy w oleju            3 jajka

5 łyżek majonezu                         szczypiorek do dekoracji

pieprz (u mnie pieprz kolorowy, ale jeśli nie macie spokojnie można dodać normalny)

WYKONANIE

                     Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka siekamy drobno i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem.Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Papryczkę i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Żadnej z masy nie solimy, ponieważ krakersy są i słone.

                     Układam warstwami

                     warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów,ser z majonezem ,warstwa krakersów , masa z tuńczykiem,warstwa krakersów ,białka ,żółtka

 

Sałatkę dekorujemy szczypiorkiem i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby krakersy zdążyły zmięknąć.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin