Krokiety z kapustą włoską i pieczarkami.docx

(37 KB) Pobierz

Krokiety z kapustą włoską i pieczarkami

Krokiety te mogą być podane zarówno na wigilii jak i przy innej okazji. Kapusta włoska nadaje farszowi nieco inny smak niż kapusta biała. Myślę, że ta propozycja przypadnie do gustu.

Składniki na farsz

·         średniej wielkości kapusta włoska

·         1 kg pieczarek

·         2 cebule

·         2 łyżki margaryny

·         2 jajka

·         sól, pieprz

http://alicja.przepisy.net/img/artykul/731/krokiety-z-kapusta-wloska-i-pieczarkami_1870_300x500.jpg

Naleśniki

·         1/2 l mleka

·         1 szklanka wody mineralnej

·         1 jajko

·         mąka ile zabierze

·         1/2 łyżeczki soli

·         1/2 szklanki oleju

Panierka

·         ok. 3-4 jajka

·         bułka tarta

·         olej do smażenia

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy mikserem i odstawiamy na pół godziny. Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy z wody i miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Roztapiamy margarynę i smażymy na niej pokrojoną cebulę. Na zeszkloną cebulę w krawamy pieczarki i dusimy do odparowania wody. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do miski wkładamy kapustę, pieczarki, jajka, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z ciasta naleśnikowego smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy z obu stron na oleju.

Uwaga

Z tej ilości farszu wychodzi około 36-40 krokietów.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin