Tarta na orzechowym spodzie.doc

(79 KB) Pobierz
Tarta na orzechowym spodzie

Tarta na orzechowym spodzie 

 

Przygotowanie: 25 minut

Oczekiwanie: 30 minut

Pieczenie: 40 minut

Kaloryczność: 350 kcal/porcja

 

Składniki na 8 porcji
 


CIASTO:

 

 

1 i 1/2 szklanki mąki

 

 

5 dag niesolonych orzeszków ziemnych

 

 

12 dag masła

 

 

jajko

 

 

sól

 

 


NADZIENIE:

 

 

2 cebule

 

 

30 dag pieczarek

 

 

strąk czerwonej papryki

 

 

2 jajka

 

 

3/4 szklanki śmietany

 

 

10 dag startego żółtego sera (np. gouda)

 

 

łyżka oleju

 

 

sól, pieprz

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Ciasto: orzeszki zemleć, wymieszać z mąką i szczyptą soli. Tę mieszaninę posiekać z masłem, dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.

 

 

 

 

2.

Nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę opłukać, rozkroić, usunąć pesteczki, miąższ pokroić w paski. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.

 

 

 

 

3.

Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i paprykę, lekko podsmażyć, odparować płyn. Całość oprószyć pieprzem.

 

 

 

 

4.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Nałożyć podsmażone warzywa. Jajka roztrzepać ze śmietaną i startym serem, przyprawić solą i pieprzem. Polać warzywa. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin