instrukcja mikrofalowka.doc

(24 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP PRZY OBSŁUDZE KUCHNI MIKROFALOWEJ

INSTRUKCJA BHP PRZY OBSŁUDZE KUCHNI MIKROFALOWEJ

I.                    UWAGI OGÓLNE

1.      Obsługę kuchni mikrofalowej można powierzyć pracownikowi, który:

-          jest pełnoletni,

-          przeszedł przeszkolenie w zakresie obsługi kuchni mikrofalowej

-          jest zapoznany z dokumentacją techniczno-ruchowa urządzenia

-          przeszedł stanowikowy instruktarz bhp,

-          posiada aktualne badania lekarskie

2.      Pracę przy obsłudze kuchni mikrofalowej należy wykonywać ubranym w czyste ubranie ochronne

II ZASADY BEZPIECZNEJ PRACY

1.      Przed przystąpieniem do pracy należy:

-          sprawdzić stan instalacji elektrycznej 220 V 50 Hz a w szczególności uziemienie

-          sprawdzić czy stosowane naczynia są przeznaczone do kuchni mikrofalowej,

-          sprawdzić czy urządzenie jest czyste

-          podłączyć urządzenie do prądu

-          potrawę we właściwym naczyniu umieścić w kuchence stawiając na tacce

-          sprawdzić czy drzwiczki zostały prawidłowo zamknięte

2.      Przy pomocy pokręteł lub przełączników wybrać odpowiedni program działania kuchenki ( rozmrażanie ,gotowanie, opiekanie itp. Oraz czas pracy urządzenia( kuchenka wyłączy się automatycznie)

3.      Wyjąć naczynie z kuchenki używając specjalnych uchwytów i rękawic ochronnych

4.      Po zakończenbiu procesu należy wymyć kuchenke pamietając o uprzednim odłączeniu prądu

5.      Przy obsłudze kuchni mikrofalowej

ZABRANIA SIĘ:

-          ustawienia kuchenki e bezpośredniej bliskości grzejników, zlewozmywaków, urządzeń elektronicznych itp.,

-          ozostawiania włączonej kuchenki po wyjeciu naczynia z potrawą oraz uruchamiania pustego urzadzenia lub przy otwartych drzwiach

-          podgrzewania produktów takich jak żółtka jajek, pomidory,wątroba ( produktów otoczonych błoną)

-          częstego otwierania drzwiczek

-          dotykania tylniej części drzwiczek oraz elementów metalowych wewnątrz urżadzenia

-          dokonywania jakichkolwiek przeróbek i manipulowania przy przełącznikach i wyłącznikach urządzenia

-          włączania uszkodzonej kuchni

-          stosowania kuchni zgodnie z przeznaczeniem

III UWAGI KOŃCOWE

1.        Podczas używania kuchni mikrofalowej należy przestrzegać przepisów przeciwpożarowych.

2.        Należy pamietać, że zachowanie bezpieczeństwa elektrycznego polega na właściwym uziemnieniu zgodnym z normami bezpieczeństwa.

3.        Należy unikać promieniowania z genaratora mikrofalowego lub innych części przenoszących energię mikrofalową.

4.        W przypadku stwierdzenia awarii lub nieprawidłowości w pracy urządzenia należy natychmiast odłączyć je od sieci elektrycznej i zgłosić uszkodzenie przełożeonemu

5.        Wszelkich remontów, napraw i konserwacji mogą dokonywać tylko przeszkoleni pracownicy serwisu

6.        Należy dbać o zachowanie czystości i porządku na stanowisku pracy

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin