6. Woski.odt

(25 KB) Pobierz

WOSKI

 

Są substancjami tłuszczowymi, będącymi estrowymi połączeniami wyższych kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi, tzw. alkoholi woskowych.

Najczęściej w skład wosków wchodzą:

1.                  KWASY

                     palmitynowy- C16

                     lignocerynowy- C24

                     cerotynowy- C26

                     montanowy- C28

                     melisynowy- C30

  1. ALKOHOLE

                     cetylowy

                     lignocerynowy

                     cerylowy

                     mirycylowy

Woski są substancjami odpornymi na działanie chemiczne. Trudno podlegają hydrolizie.

W ich skład mogą również wchodzić wolne kwasy tłuszczowe, sterole i węglowodany.

Są to substancje stałe, najczęściej pochodzenia zwierzęcego, czasem roślinnego.

Najbardziej znany wosk pszczeli- Cera flava, otrzymywany jest przez stopienie plastrów uprzednio oczyszczonych z miodu.

U roślin woski występują w postaci nalotów na kutykuli skórki liści oraz owoców, nieraz w  znacz- nej ilości chroniąc je przed wyparowaniem wody.

Niektóre woski pochodzenia zwierzęcego są szeroko stosowane w farmacji do wyrobu kremów, maści, past.

 

1.                  Lanolinum anhydricum- lanolina bezwodna

Inaczej wosk z wełny, tłuszcz z wełny.

Stanowi tłuszcz z wełny owczej, otrzymywany przez oczyszczenie i odtłuszczenie wełny rozpuszczalnikiem organicznym lub roztworami wodorotlenków potasowców czy mydeł.

Proces oczyszczania powinien doprowadzić do usunięcia kwasów tłuszczowych, następnie w acetonie tłuszcz pozbawiony jest wonnych substancji, w rezultacie otrzymuje się jasnożółto-brunatną masę. Jest używana do sporządzania emulsji woda- olej, szczególnie w maściach zawierających roztwory wodne.

Dobrze wchłania się przez skórę i służy jako podstawa do wyrobu maści.

 

2.                  Cetaceum- olbrot

Jest to wosk otrzymywany z jamy głowowej waleni Physeter monocephalus. W jamie czaszki występuje olej, z którego przez oziębienie można wykrystalizować do 10% olbrotu.

Surowiec jest oczyszczoną woskową substancją o temperaturze topnienia 45-50 stopni, krystaliczną, białą.

Składa się głównie z palmitynianu cetylu i innych estrów cetylowych.

Stosuje się do wyrobu maści i kremów.

 

3.                  Cera flava- wosk żółty

Otrzymywany z plastrów woskowych wytworzonych przez pszczoły Apis mellifica z rodziny Apiolae.

Stanowi on wydzielinę gruczołów znajdujących się po stronie brzusznej odwłoka owada.

Miód oddziela się od plastrów przez wirowanie lub wytłaczanie, a plastry stapia się w gorącej wodzie i oczyszcza przez filtrowanie.

Wosk ten stanowi żółtą masę o temperaturze topnienia 61-66 stopni. W jego skład wchodzą głównie estry kwasu palmitynowego, cerotynowego, ponadto alkohole: mirycylowy i cerylowy, a także węglowodory typu olefin i parafin, sterole i barwniki.

Skład chemiczny związku jest bardzo zmienny i zależy od pochodzenia.

Służy jako twarde podłoże maściowe i do wyrobu plastrów.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin