Wielkanocny baranek z masy solnej
Początek formularza
Czy wyobrażacie sobie Święta Wielkanocne bez baranka? Ten, którego zrobienie Wam proponuję, nie jest z cukru, a wręcz przeciwnie – wiele w nim soli. Myślę jednak, że jego uśmiech zrekompensuje Wam smutek na myśl, że gdy święta miną, nie będzie można go zjeść...
Przygotowujemy:
- masę solną
- wyciskarkę do ziemniaków lub do czosnku
- wykałaczkę lub nóż – jak wygodniej
- miseczkę z wodą
- folię spożywczą do łatwiejszego przeniesienia baranka do piekarnika.
Lepimy kulkę wielkości niedużej brzoskwini i robimy z niej podstawę tułowia.
Przez wyciskarkę przepuszczamy kulkę masy solnej…
… i obklejamy „wełenką” kulkę.
Lepimy 5 kulek: jedna na głowę (wielkości śliwki węgierki), dwie na rogi (wielkości orzecha włoskiego) i dwie na nóżki (wielkości wisienek).
Przyklejamy nóżki i formujemy je wykałaczką (lub nożem).
Największą kulkę delikatnie rozwałkowujemy w dłoniach tworząc walec, przyklejamy do tułowia i wykałaczką robimy nosek oraz uśmiech.
Z dwóch pozostałych kulek formujemy rogi…
… i przyklejamy do głowy.
Wykałaczką robimy wgłębienia na rogach.
Przyklejamy włosy i wstawiamy do piekarnika.
Po upieczeniu malujemy i baranki gotowe!
basiak20