Baranek z masy solnej.doc

(407 KB) Pobierz
Wielkanocny baranek z masy solnej

Wielkanocny baranek z masy solnej

Początek formularza

 


Image
Czy wyobrażacie sobie Święta Wielkanocne bez baranka? Ten, którego zrobienie Wam proponuję, nie jest z cukru, a wręcz przeciwnie – wiele w nim soli. Myślę jednak, że jego uśmiech zrekompensuje Wam smutek na myśl, że gdy święta miną, nie będzie można go zjeść...

 
 
 
 
 
 
Krok 1

Przygotowujemy:

- masę solną

- wyciskarkę do ziemniaków lub do czosnku

- wykałaczkę lub nóż – jak wygodniej

- miseczkę z wodą

- folię spożywczą do łatwiejszego przeniesienia baranka do piekarnika.

 

 

 

krok1

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Krok 2

Lepimy kulkę wielkości niedużej brzoskwini i robimy z niej podstawę tułowia.

 

krok1

 
Krok 3

Przez wyciskarkę przepuszczamy kulkę masy solnej…

 

krok1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Krok 4

… i obklejamy „wełenką” kulkę.

 

krok1

 
Krok 5

Lepimy 5 kulek: jedna na głowę (wielkości śliwki węgierki), dwie na rogi (wielkości orzecha włoskiego) i dwie na nóżki (wielkości wisienek).

 

krok1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Krok 6

Przyklejamy nóżki i formujemy je wykałaczką (lub nożem). 

 

krok1

 
Krok 7

Największą kulkę delikatnie rozwałkowujemy w dłoniach tworząc walec, przyklejamy do tułowia i wykałaczką robimy nosek oraz uśmiech.

 

krok1

 

 
 
 
 
 
 
 
Krok 8

Z dwóch pozostałych kulek formujemy rogi…

 

krok1

 

Krok 9

… i przyklejamy do głowy.

 

krok1

 

 
Krok 10

Wykałaczką robimy wgłębienia na rogach.

 

krok1

Krok 11

Przyklejamy włosy i wstawiamy do piekarnika.

 

krok1

 
 
 
 
 
Krok 12

Po upieczeniu malujemy i baranki gotowe!

 

krok1

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin