Surowa zywnosc.pdf

(42 KB) Pobierz
Dokument
Wykład Briana Clementa notatki
Notował:Tom Billings
Tekst pochodzi z rawfoods.com
Tłumaczyły: E.Spyra oraz Agata ZdrodowskaZdrozdowska
Brian Clement, dyrektor Instytutu Zdrowia Hipokratesa, mieszczącego się na West Palm
Beach na Florydzie, dał wykład w sobotę, 27 kwietnia 1996 r. w Whole Life Expo w San
Francisco. Temat wykładu brzmiał: "Antyoksydanty w całkowicie żywym pożywieniu";
jednakże zawierał on ogólne wiadomości o stylach odżywiania się żywym pożywieniem.
Brian mówi szybko, dlatego też moje notatki zawierają jedynie część jego wspaniałego
wystąpienia. Gdybyście mieli szansę usłyszeć go na żywo, gorąco polecam! Tylko część
wiadomości pokrywała się z tym, co można było usłyszeć w zeszłym roku, więc przepisuję
swoje notatki, aby były dostępne dla innych. Nie dodaję tu nic od siebie. Mam nadzieję, że
was zainteresuję!
Notatki:
Brian zaczął, jak to ma w zwyczaju prosząc grupę, by zaśpiewała razem z nim. Następnie
mówił o początkach Instytutu Hipokratesa z Viktorasem i dr Ann. Chociaż Instytut
Hipokratesa jest najbardziej znany z tego, że pomaga w krytycznych przypadkach,
przywracając zdrowie poprzez dietę i styl życia, około 50% pacjentów to osoby zdrowe, które
pragną pozostać przy zdrowiu i prowadzić życie o wyższej jakości.
Brian pisze nową książkę, której tematem jest zwiększanie poziomu energetycznego
człowieka, a także nawą książkę z przepisami
Brian zdefiniował żywe pożywienie (dla tych osób z publiczności, które nie wiedziały) jako
pożywienie wegetariańskie i surowe. Każdy pokarm ma inny poziom wibracji energetycznej.
Instytut Hipokratesa pracuje nad dopracowaniem sposobów dopasowania poziomów
energetycznych żywności do indywidualnych potrzeb energetycznych . W nowej książce,
która ma być wydana w czerwcu, "Living Food" ("Żywe pożywienie") znajdują się kolorowe
fotografie żywności pokazujące jej poziom energetyczny. Kawałek surowej sałaty posiada
małą aurę, na 0,5 cala, zielonego koloru, co stanowi średnią jakość żywej żywności. Ta sama
sałata po ugotowaniu nie posiada aury, a więc i energii. Surowe kiełki słonecznika i młoda
trawka pszenicy mają dużą aurę na 2 stopy o kolorach złotym, białym i fioletowym. Po
ugotowaniu jednak nie posiadają aury. Surowe mięso ma brązową aurę, a po ugotowaniu
czarną, więc pobiera energię z twojego organizmu. Nie musicie jeść mięsa po to, żeby
pochłaniało waszą energię!
Pokolenie X jest bardziej chorowite niż osoby powyżej 65 roku życia. Osoby powyżej 65 roku
 
życia zapadają na choroby bardziej zagrażające życiu, ale pokolenie X obciążone jest
bardziej ogólnymi chorobami, tj. AIDS, syndrom chronicznego zmęczenia, itd. Brian omówił
krótko wzrost zachorowalności na nowe choroby; powiedział, że AIDS może mutować i
przekształcić się w przyszłości w chorobę przekazywaną drogą kropelkową.
Dzisiaj ludzie chcą czegoś więcej niż zdrowia chcą znaleźć szczęście. Jeśli chorujesz,
powinieneś być na diecie w 100% surowej przez conajmniej 1,5 roku. Około 97% ludzi, którzy
przechodzą na dietę Hipokratesa, zdrowieje w przeciągu 1,5 roku, 3% potrzebuje dłuższego
czasu. Instytut Hipokratesa jest w posiadaniu badań krwi wszystkich pacjentów, robionych na
początku i na końcu ich pobytu w Instytucie. Stanowią one podstawę do badań.
Jeśli jesteś zdrowy, możesz stosować dietę w 75% (wagowo) surową, obejmującą głównie
zielone części roślin i kiełki, pozostałe 25% powinno stanowić "czyste", gotowane pożywienie
(warzywa gotowane na parze, makaron). Powinieneś spożywać 2 razy dziennie zielony napój
(12 uncji), składający się w 50% z zielonych warzyw (NIE marchewka zbyt dużo cukru) i w
50% z kiełków. Tym sposobem możesz podczas jednego posiłku wypić 16 uncji zielonego
napoju, zjeść 0,5 funta sałatki, a następnie zjeść 0,5 funta czystego gotowanego pożywienia,
jeśli chcesz, co daje wagowo 25% gotowanego pożywienia.
Jest wiele korzyści płynących ze spożywania młodej trawki pszenicy; podobne walory ma
trawa kamut, pszenica orkisz, jęczmień, żyto i częściowo takie gorzkie zioła jak mniszek
lekarski. Ostatnie badania izraelskie donoszą, że w młodej trawce pszenicy znajdują się
pewne antyoksydanty, które atakują i zabijają komórki rakowe, równocześnie zwiększając
ilość czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Młoda trawka pszenicy i kiełki słonecznika
zawierają kompletne białka.
Witaminy nie są ważne. Nawet niezbyt zdrowa dieta wegetariańska dostarczy wszystkich
potrzebnych witamin. Ważne są składniki mineralne. Powinno się spożywać morskie
warzywa 35 razy w tygodniu. Jeśli nie odpowiada ci ich smak, spożywaj je w formie tabletek.
Najbardziej istotnym elementem jest tlen, gdyż bez niego szybko następuje śmierć.
Dostarczasz go organizmowi poprzez oddychanie; poziom tlenu spadł o 50% w porównaniu z
poziomem, jaki był 100 lat temu. Poza tym przestajesz oddychać pod wpływem stresu a
tego dostarcza nam wiele współczesne życie.
Potrzebne są również enzymy! Enzymy nadają pożywieniu aurę, pole energetyczne. Surowe
pożywienie jest naładowane energią i może przyciągać enzymy (Nagroda Nobla została
przyznana na początku tego wieku za badania, które pokazały, że przyciąganie enzymów
przez energię umożliwia trawienie). Dlaczego się starzejemy? Komórki umierają każdego
dnia, ale jeżeli dopisuje ci zdrowie, powstają nowe. Po 20 latach pojawia się problem, jeżeli
nie spożywasz surowego pożywienia. Starzenie się = komórki umierają i nie są
odbudowywane. To, co tworzysz w twoim ciele to twoje podejście, twoja wiara (nie
koniecznie religijna). Powrót do zdrowia jest pierwszym i podstawowym procesem
duchowym; sprawy fizyczne są na drugim miejscu!
Owoce. Owocowa dieta NIE jest idealną dietą. Dowiedzieliśmy się tego na drodze prób i
błędów. Zauważyliśmy, że ludzie z pewnymi chorobami, tj. cukrzyca, kandida, nowotwory i
inne, nie zdrowieli, gdy ich dieta była wysokoowocowa. Musieliśmy odejść od owoców i to
spowodowało pewne problemy dla nas, jako że niesłusznie rekomendowaliśmy je przez lata.
 
Współczesne owoce zawierają 30 razy więcej cukru niż ich dzicy przodkowie. Powodem tego
jest krzyżowanie w celu pozyskania wyższego poziomu cukru; wszyscy jesteśmy uzależnieni
od cukru. Drugi problemem odnośnie owoców dotyczy trzustki. 100 lat temu spożywaliśmy
2,5 funta cukru rocznie, teraz konsumujemy go aż 124 funty rocznie. Nie ma różnicy
pomiędzy fruktozą z pomarańczy a cukrem pochodzącym z buraka. Kalifornijski sok z
marchwi również zawiera za dużo cukru 1 kwarta zawiera 0,5 filiżanki cukru.
Ogranicz owoce! Jeśli jesteś całkiem zdrowy, zarówno fizycznie jak i emocjonalnie, możesz
jeść maksymalnie 15% owoców. To oznacza sok z 1 jabłka z dodatkiem 1 filiżanki wody, nie
z 6 jabłek, by otrzymać 1 filiżankę czystego soku.
Rejuvelac (od 'rejuvenate' = odmłodzić). Zwykliśmy nazywać go rejuverot. Nie jest
wynalazkiem Instytutu Hipokratesa, a tradycyjnym napojem pochodzącym z krajów
bałtyckich. Używaliśmy go dawniej, gdyż sądziliśmy, iż zawiera laktobakterie. Zleciliśmy
badania nad rejuvelacem; początkowo myśleliśmy, że bakterie fermentacyjne są zawsze
korzystne. Badania wykazały, że tak nie jest w tym przypadku; 40% bakterii w testowanych
próbkach było korzystnych, a 60% niekorzystnych. Ponadto nie można stwierdzić po
zapachu, czy bakterie są korzystne czy nie. Aby zastąpić rejuvelac, można używać
suplementów acidophilus.
P: Czy jakichś warzyw nie można jeść na surowo? O: Nie. Powinno się jeść szpinak na
surowo. Nie jedz surowego rabarbaru i białych ziemniaków (ciężkostrawne). Wszystkie
pozostałe warzywa powinny być spożywane na surowo, nie gotowane.
P: Co z mięsem? O: W gotowanym mięsie molekuły tłuszczu rozpadają się i są rakotwórcze.
To dotyczy również olejów roślinnych, także oliwy z oliwek. Mięso nie zawiera kompletnego
białka. Ośmiokrotnie częściej zdarzają się niedobory białka u osób, które jadają mięso, w
porównaniu z wegetarianami.
P: Czy kiełki słonecznika są toksyczne? O: Nie, zupełny nonsens. Ludzie jedzą kiełki
słonecznika i leczą się z poważnych chorób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin