SALATKI.TXT

(24 KB) Pobierz
Jesienna salatka z cykorii
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
300 g cykorii,
1 winne jablko,
1 rozowy grejpfrut,
2 pomarancze,
1 lyzka soku cytrynowego,
1 lyzka luskanych orzechow wloskich,
1 lyzka rodzynkow,
kilka migdalow.
Sos winegret:
3 lyzki oliwy,
1 lyzka soku cytrynowego,
1 lyzeczka cukru,
sol.
1. Cykorie oczyscic, odciac gorzki miazsz u nasady korzenia, szybko umyc, osaczyc, 
podzielic na pojedyncze listki. Kazdy listki przeciac na pol.
2. Wszystkie owoce umyc. Jablko pokroic na 16 czesci, usunac pestki, skropic
sokiem cytrynowym by nie sciemnialo. Pomarancze i grejpfrut obrac i wyciac
czastki.
3. Rodzynki umyc, namoczyc w przegotowanej wodzie. Migdaly sparzyc, obrac ze
skorki. Orzechy pokruszyc.
4. Przygotowac sos. Rozetrzec cukier i sol z sokiem cytrynowym. Dodac oliwe,
wymieszac. Do sosu dodac osaczone rodzynki i pokruszone orzechy.
5. Do salaterki wlozyc cykorie, jablka, czastki pomaranczy i grejpfruta. Wymieszac,
 zalac sosem, wstawic na 1 godz do lodowki. Przed podaniem posypac
migdalami.


Koszyk surowych jarzyn z dipami i sosami
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 45 min.
1 zielona salata,
kilka ladnych lisci kapusty,
1 peczek rzodkiewki,
1 peczek mlodej marchewki,
1 kalarepka,
1 ogorek,
1 seler naciowy,
1 maly kalafior,
1 peczek mlodych cebulek,
1 zielona papryka,
1 czerwona papryka,
1 mala puszka szparagow,
1 puszka kukurydzy.

1. Wszystkie jarzyny dokladnie umyc i osuszyc. Kalafior podzielic na male rozyczki. Kalarepe, ogorek i galazki selera pokroic na slupki dlugosci 5-6 cm.
Z papryki wyjac gniazda nasienne, przekroic wzdluz na kilka czesci. Szparagi
i kukurydze odcedzic z zalewy na sicie. Marchewki i rzodkiewki pozostawic
cale.
2. Na duzym wiklinowym talerzu ulozyc kapusty, a na nich dekoracyjnie rozlozyc
jarzyny.
3. Osobno podac w miseczkach dipy i sosy.

 
Letnia salatka
2 pomidory,
2 og�rki zielone,
2 cebule,
papryka czerwona,
peczek pietruszki,
20 dag sera bialego,
s�l, pieprz,
3 lyzki oleju,
1 lyzka octu winnego
Warzywa dokladnie wyszorowac. Pomidory pokroic w cwiartki, og�rki w plasterki /nie zdejmowac sk�rki/, papryke w paski, cebule w krzzki. Przygotowac sos: wymieszac olej z octem, doprawic pomidory i pokruszony ser. Ostroznie wymieszac. Ozdobic pietruszka. 



Mango chutney

Porcja dla ? Czas przygotow. 30 min.
1 sredniej wielkosci melon,
1 sredniej wielkosci mango,
2 duze suszone papryczki chilli,
1 dl octu winnego,
4 zabki czosnku,
25 g swiezego imbiru lub 1/2 lyzeczki sproszkowanego,
25 g siekanych migdalow,
200 g brazowego cukru,
100 g rodzynek,
sol do smaku.

1. Melon obrac i usunac pestki, pokroic w kostke.
2. Obrane i pokrojone na plasterki mango i melon posypac sola.
3. Czosnek, imbir i papryczki chilli zgniesc na jednolita mase z niewielka
iloscia octu.
4. Plasterki mango i melon wrzucic do wrzacego octu z cukrem, gotowac na malym
ogniu 5 min. Dodac pozostale skladniki, osolic do smaku, gotowac 15 min.
mieszajac czesto drewniana lyzka.
5. Po ostudzeniu przelozyc do sloikow.




Ostra salatka owocowa
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
2 gruszki,
2 jablka,
2 brzoskwinie,
4 morele,
100 g czeresni lub sliwek,
4 lyzki bialego wytrawnego wina.
Sos:
200 ml bialego wytrawnego wina,
1 lyzka oliwy,
1 lyzka musztardy,
1/2 lyzeczki startej skorki cytrynowej,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
1,5 lyzeczki cukru pudru.

1. Wszystkie owoce dokladnie umyc. Gruszki i jablka obrac, wyjac pestki, pokroic na osemki, skropic 4 lyzkami wina.
2. Brzoskwinie pokroic na cwiartki, morele na polowki. Z czeresni lub sliwek
wyjac pestki.
3. Przygotowac sos. Musztarde rozetrzec z oliwa i winem. Dodac skorke cytrynowa, galke muszkatolowa, cukier puder.
4. W duzej misce wymieszac owoce, zalac sosem, wstawic do lodowki na 1 godz.
Przed podaniem przelozyc do duzej salaterki.



Rojak - salatka indonezyjska

Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 45 min.
200 g kielkow,
200 g szpinaku,
1 maly ananas,
1 ogorek,
100 g serka sojowego tofu,
2 owoce mango,
4 lyzki soku cytrynowego.
Sos:
200 g smazonych orzeszkow ziemnych,
5 swiezych czerwonych papryczek chilli,
4 lyzki pasty krewetkowej,
2 lyzki brazowego cukru,
10 lyzek soku cytrynowego,
150 ml wody,
1 lyzeczka soli.

1. Kielki umyc, zalac wrzatkiem i odcedzic.
2. Szpinak umyc, zalac wrzatkiem i odstawic na minute. Odcedzic.
3. Ananas i ogorek obrac, pokroic na plasterki.
4. Serek tofu pokroic na paseczki lub w kostke. Mango obrac i drobno pokroic.
5. Kielki, szpinak, ananas, ogorek, serek tofu oraz mango ulozyc oddzielnie na
jednym, duzym polmisku.
6. Przygotowac sos: orzeszki rozetrzec w mozdzierzu na gladka paste. Papryczki
zalac woda i odstawic na 15 min. Przelozyc do mozdzierza i utrzec. Dodac
paste krewetkowa, sol, cukier, sok cytrynowy i wode. Wymieszac.
7. Do kazdej miseczki wlozyc po lyzce przygotowanych owocow i jarzyn. Polac
niewielka iloscia soku cytrynowego. Dodac 1-2 lyzki sosu i od razu podawac.






Salatka indyjska
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
100 g dlugoziarnistego ryzu,
250 ml bulionu z kury,
50 g czerwonej fasoli z puszki,
50 g ziaren kukurydzy z puszki,
1 pomidor,
1 mala cebula,
1 jablko,
1 banan,
2 plasterki ananasa,
1 pomarancza bez pestek,
20 g rodzynkow,
1 lyzeczka masla,
1 lyzka posiekanych ziol (pietruszka, estragon, mieta).
Sos winegret:
3 lyzki oliwy,
1 lyzka soku cytrynowego,
sol, pieprz.

1. Ryz starannie oplukac pod biezaca woda, zalac wrzacym bulionem, zamieszac,
przykryc, gotowac na bardzo malym ogniu 17-20 min.
2. Czerwona fasole i kukurydze po wyjeciu z puszki wyplukac w zimnej wodzie,
osaczyc na sicie. Cebule obrac, pokroic na cieniutkie plasterki. Pomidora
sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic na plasterki. Owoce umyc, obrac.
Ananasa i jablko pokroic w kostke, banana na plasterki a pomarancze podzielic na czastki.
3. Zielona pietruszke, swiezy estragon i miete drobno posiekac. Rodzynki umyc,
osaczyc z wody.
4. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie sok cytrynowy z sola i pieprzem. Dodac
oliwe i jeszcze przez chwile ucierac, by wszystkie skladniki dobrze sie
polaczyly.
5. Na goracym masle podsmazyc rodzynki, ostudzic, dodac do zimnego ryzu. Polaczyc ryz z fasola, kukurydza i owocami, polac sosem, delikatnie wymieszac.
Wstawic na 1 godz do lodowki. Przed podaniem posypac posiekanymi ziolami.


Salatka kalifornijska

Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 duze czerwone jablko,
2 pomarancze bez pestek,
70 g bialych winogron bez pestek,
70 g czarnych winogron bez pestek,
250 g bialej kapusty,
2 lyzki prazonych ziaren slonecznikiwych,
2 lyzki szczypiorku.
Sos:
2 lyzki soku cytrynowego,
2 lyzki oliwy,
sol, pieprz.

1. Wszystkie owoce, kapuste i szczypiorek umyc, osaczyc z wody.
2. Nie obrane jablko pokroic na cwiartki, nastepnie na plasterki grubosci 2-3
mm i zaraz skropic je sokiem cytrynowym, by nie sciemnialo.
3. Pomarancze obrac, podzielic na czastki. Winogrona oderwac od galazek.
4. Kapuste posiekac na paseczki grubosci 1 mm. Szczypiorek drobno pokroic.
5. Przygotowac sos. Rozetrzec sol i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodac oliwe,
wymieszac.
6. W duzej misce wymieszac dokladnie sos z owocami, kapusta i szczypiorkiem.
7. Przed podaniem przelozyc do salaterki i posypac prazonymi ziarnami slonecznika.





Salatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 sliwki,
2 kwasne jablka,
2 banany,
2 gruszki,
1 pomarancza,
1 lyzka soku cytrynowego.
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu,
25 ml koniaku,
1 lyzeczka cukru pudru,
1 lyzeczka soku cytrynowego,
1/2 lyzeczki imbiru,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
pieprz bialy.

1. Wszystkie owoce dokladnie umyc, obrac.
2. Sliwki przeciac na pol, wyjac pestki.
3. Jablka i gruszki pokroic na osemki, banany na plasterki, pomarancze na kawalki.
4. Pokrojone jablka, gruszki i banany skropic sokiem cytrynowym, by nie sciemnialy.
5. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie cukier z pieprzem, imbirem i galka muszkatolowa. Dodac sok cytrynowy, majonez i koniak. Dobrze wymieszac.
6. Owoce przelozyc do salaterki, zalac sosem. Najlepiej przygotowac salatke tuz
przed podaniem. Podawac do cieleciny i drobiu.


Salatka pomaranczowa
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1,5 kg pomaranczy,
250 g czarnych oliwek,
2 glowki czosnku,
sol, czarny pieprz,
papryka mielona slodka,
1 lyzeczka cynamonu,
1 lyzeczka kolendry mielonej,
2 zielone cytryny,
4 lyzki oliwy z oliwek,
natka pietruszki.

1. Pomarancze umyc w cieplej wodzie, osuszyc, obrac ze skorki tak, by odciac
rowniez biala blonke pokrywajaca czastki. Wyciac nozem czastki spomiedzy
bialych blonek i wlozyc do salaterki.
2. Glowki czosnku dokladnie posiekac i dodac do pomaranczy. Dodac sol, pieprz,
cynamon, mielona papryke i kolendre oraz oliwe. Delikatnie wymieszac.
3. Wycisnac sok z cytryn i skropic nim pomarancze, dodac oliwki i wymieszac calosc. Wstawic do lodowki na 1 godz.
4. Podawac ochlodzona. Przybrac galazkami natki pietruszki.


Salatka waldorf
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
250 g selera,
250 g winnych jablek,
1 banan,
100 g luskanych orzechow,
2 lyzki soku cytrynowego.
Sos:
80 g majonezu,
1 lyzka soku cytrynowego,
4 lyzki (50 ml) slodkiej smietany.

1. Seler obrac, umyc, pokroic na plastry, nastepnie na kwadraty wielkosci 1,5
cm. Zalac mala iloscia wrzacej wody, dodac 1 lyzke soku cytrynowego i gotowac 5 min. Powinien byc lekko twardy i jedrny. Odcedzic, wystudzic.
2. Jablka umyc, obrac, pokroic w kostke.
3. Orzechy posiekac. Banana obrac, pokroic na plasterki, skropic 1 lyzka soku
cytrynowego, aby nie sciemnial.
4. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym i 4 lyzkami slodkiej
smietany.
5. Owoce przelozyc do salaterki, dodac polowe orzechow, zalac przygotowanym sosem, wymieszac, mocno oziebic.
6. Przed podaniem wlozyc do pucharkow i posypac pozostalymi...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin