Chlebek Pita.txt

(1 KB) Pobierz
Chlebek pitta

 	
Sk�adniki
15 g dro�d�y,
30 ml cieplej wody,
1/2 �y�eczki cukru pudru,
2 �y�ki oliwy,
50 dag maki,
1/2 �y�eczki soli.

Cukier puder rozpu�ci� w wodzie. Dro�d�e umie�ci� w misce i zala� je 1/4 ilo�ci wody z cukrem, rozmiesza� widelcem i odstawi� w cieple miejsce na 10 min. Mis� do wyrabiania ciasta wygrza� w piecu. Wyj�c, wsypa� do niej m�k� i s�l, wla� oliw� i reszt� wody z cukrem. Doda� dro�d�e. Wyrobi� ciasto tak, by by�o �cis�e. Prze�o�y� ciasto na stolnice i rozwa�kowa�. Mis� nat�u�ci� i prze�o�y� do niej ciasto. Ca�o�� w�o�y� do plastykowego worka i szczelnie zawi�za�. Zostawi� na 2 godz. w ciep�ym miejscu, ciasto powinno podwoi� swa obj�to��. Ciasto wyj�� i rozdzieli� na 8 cz�ci. Ka�d� cz�� rozp�aszczy� nadaj�c owalny kszta�t tak, by d�ugo�� placka by�a wi�ksza ni� szeroko��. Prze�o�y� na materia� obsypany mak� i zostawi� na 30 min do wyro�ni�cia. Piec nagrza� do temp. 230 C, wstawi� do niego, na 2 min, 2 nat�uszczone blachy. Wyj�c, u�o�y� na nich chlebki i posmarowa� je woda. Wypieka� przez 6 min tak, by by�y pulchne i lekko zrumienione. 8 chlebk�w. Czas przygotow. 3 godz.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin