Instrukcja bhp urządzeń chłodniczych.doc

(73 KB) Pobierz

Instrukcja obsługi i eksploatacji urządzeń chłodniczych

 

1.By uruchomić lub wyłączyć urządzenie chłodnicze, należy użyć głównego wyłącznika, względnie zrobić to za pomocą 3-fazowej wtyczki siłowej.

2.Nie należy uruchamiać urządzenia za pomocą termostatu, gdyż jest to urządzenie sterujące.  Regulacje termostatem powinny być wykonywane przez montera chłodniczego.

3.Zaleca się ograniczenie otwierania drzwi urządzeń chłodniczych w czasie ich eksploatacji  do kilku razy dziennie i tylko na czas niezbędnej potrzeby. Drzwi urządzenia należy zamykać dokładnie i ostrożnie, aby nie  doszło do uszkodzeń zamków, zawiasów lub uszczelnienia gumowego.

4.Po tygodniowym okresie stałej pracy urządzenia należy przeprowadzić: odtajenie - usunięcie lodu lub szronu, jaki powstał na jego parowniku.

5.Przed odtajeniem należy z urządzenia usunąć wszystkie znajdujące się tam towary, następnie otworzyć drzwi urządzenia, aby ciepłe powietrze dopływające z zewnątrz stopiło szron i lód.

6.Na spływającą wodę powstałą ze szronu i lodu należy podstawić naczynie. Po zakończeniu  czynności pozostałą wodę usunąć. Parownik przetrzeć miękką ścierką. Ściany i półki urządzenia należy wymyć ciepłą wodą i wytrzeć do sucha.

7.W żadnym wypadku nie wolno zeskrobywać lodu i szronu z parownika lub innych części urządzenia chłodniczego jakimkolwiek narzędziem.

8.Nie wolno składować opakowań, towarów itp. na urządzeniach chłodniczych.

9.Nie wolno trzaskać drzwiami oraz pozostawiać drzwi urządzenia otwarte. Po wyjściu, w komorach chłodniczych,  wyłączyć oświetlenie.

10.Kategorycznie zabrania się dokonywania jakichkolwiek napraw  poprzez osoby nie uprawnione.

11.Urządzenie należy bezwzględnie wyłączyć, gdy wystąpią wielokrotne (w krótkich odstępach czasu) przerwy w dopływie prądu lub gdy silnik wydaje nietypowe dźwięki (buczenie, wycie itp.). W przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości w działaniu urządzenia chłodniczego wezwać montera.

12.Za wszelkie szkody wynikłe ze złej lub wadliwej obsługi odpowiedzialny jest kierownik sklepu.

13.Każdą awarię należy wpisać do książki kontroli sklepu, z podaniem: daty i godziny zgłoszenia do konserwatora.

14.Za przestrzeganie niniejszej instrukcji czyni się odpowiedzialnym kierownika sklepu.

 

 

 

 

 

 

 

 

OPRACOWAŁ:

ZATWIERDZIŁ:

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin