Instrukcja obsługi i eksploatacji urządzeń chłodniczych
1.By uruchomić lub wyłączyć urządzenie chłodnicze, należy użyć głównego wyłącznika, względnie zrobić to za pomocą 3-fazowej wtyczki siłowej.
2.Nie należy uruchamiać urządzenia za pomocą termostatu, gdyż jest to urządzenie sterujące. Regulacje termostatem powinny być wykonywane przez montera chłodniczego.
3.Zaleca się ograniczenie otwierania drzwi urządzeń chłodniczych w czasie ich eksploatacji do kilku razy dziennie i tylko na czas niezbędnej potrzeby. Drzwi urządzenia należy zamykać dokładnie i ostrożnie, aby nie doszło do uszkodzeń zamków, zawiasów lub uszczelnienia gumowego.
4.Po tygodniowym okresie stałej pracy urządzenia należy przeprowadzić: odtajenie - usunięcie lodu lub szronu, jaki powstał na jego parowniku.
5.Przed odtajeniem należy z urządzenia usunąć wszystkie znajdujące się tam towary, następnie otworzyć drzwi urządzenia, aby ciepłe powietrze dopływające z zewnątrz stopiło szron i lód.
6.Na spływającą wodę powstałą ze szronu i lodu należy podstawić naczynie. Po zakończeniu czynności pozostałą wodę usunąć. Parownik przetrzeć miękką ścierką. Ściany i półki urządzenia należy wymyć ciepłą wodą i wytrzeć do sucha.
7.W żadnym wypadku nie wolno zeskrobywać lodu i szronu z parownika lub innych części urządzenia chłodniczego jakimkolwiek narzędziem.
8.Nie wolno składować opakowań, towarów itp. na urządzeniach chłodniczych.
9.Nie wolno trzaskać drzwiami oraz pozostawiać drzwi urządzenia otwarte. Po wyjściu, w komorach chłodniczych, wyłączyć oświetlenie.
10.Kategorycznie zabrania się dokonywania jakichkolwiek napraw poprzez osoby nie uprawnione.
11.Urządzenie należy bezwzględnie wyłączyć, gdy wystąpią wielokrotne (w krótkich odstępach czasu) przerwy w dopływie prądu lub gdy silnik wydaje nietypowe dźwięki (buczenie, wycie itp.). W przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości w działaniu urządzenia chłodniczego wezwać montera.
12.Za wszelkie szkody wynikłe ze złej lub wadliwej obsługi odpowiedzialny jest kierownik sklepu.
13.Każdą awarię należy wpisać do książki kontroli sklepu, z podaniem: daty i godziny zgłoszenia do konserwatora.
14.Za przestrzeganie niniejszej instrukcji czyni się odpowiedzialnym kierownika sklepu.
OPRACOWAŁ:
ZATWIERDZIŁ:
Bjanka12