Szarlotka.docx

(12 KB) Pobierz

Szarlotka

·       Kostka Kasi lub innej margaryny do pieczenia

·       2 szkanki mąki tortowej

·       1 szklanka mąki ziemniaczanej

·       1,25 szkl,cukru

·       1 całe jajko

·       4 zółtka

·       Cukier waniliowy, proszek do pieczenia

Wygniatamy jak ciasto kruche, formujemy kule i wkładamy do lodówki

·       1,5kg jabłek kroimy w grube cząsteczki

·       2 łyzki cukru

·       Odrobina cynamonu

Wrzucamy do misi jabłka zasypujemy cukrem i cynamonem,na co najmniej 2 godziny

Kule wyjmujemy z lodówki,mniej niż połowe wykładamy blache wysmarowaną masłem i posypaną delikatnie bułką tartą/można zastąpic mielonymi orzechami lub migdałami/,nastepnie wykładamy jabłka i polewamy ,na wierzch pozostałe ciasto,albo tarkujemy albo układamy w paseczki,

Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minut, smacznego

Zgłoś jeśli naruszono regulamin