Szarlotka
· Kostka Kasi lub innej margaryny do pieczenia
· 2 szkanki mąki tortowej
· 1 szklanka mąki ziemniaczanej
· 1,25 szkl,cukru
· 1 całe jajko
· 4 zółtka
· Cukier waniliowy, proszek do pieczenia
Wygniatamy jak ciasto kruche, formujemy kule i wkładamy do lodówki
· 1,5kg jabłek kroimy w grube cząsteczki
· 2 łyzki cukru
· Odrobina cynamonu
Wrzucamy do misi jabłka zasypujemy cukrem i cynamonem,na co najmniej 2 godziny
Kule wyjmujemy z lodówki,mniej niż połowe wykładamy blache wysmarowaną masłem i posypaną delikatnie bułką tartą/można zastąpic mielonymi orzechami lub migdałami/,nastepnie wykładamy jabłka i polewamy ,na wierzch pozostałe ciasto,albo tarkujemy albo układamy w paseczki,
Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minut, smacznego
inka40