Sezamowiec.doc

(32 KB) Pobierz
Sezamowiec

 

 

 

Sezamowiec

Ciasto:

·         2,5 szklanki mąki

·         0,5 szklanki cukru pudru

·         20 dkg masła lub margaryny

·         5 żółtek

·         2 cukry waniliowe

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 części

 

Masa sezamowa:

·         20 dkg ziaren sezamu

·         5 dkg masła lub margaryny

·         2 łyżki miodu

·         1 łyżkę cukru pudru

rozpuścić na patelni masło (lub margarynę), miód i cukier puder. Dodać ziarna sezamu i lekko przesmażyć. 

Masa chałwowa:

·         15 dkg masła lub margaryny

·         20 dkg chałwy waniliowej

rozpuścić masło lub margarynę z chałwą na patelni. Mieszać do dokładnego połączenia składników 

Masa kokosowa:

·         5 białek

·         3/4 szklanki cukru

·         15 dkg wiórków kokosowych

ubić na sztywno białka z cukrem, dodać wiórki kokosowe 

ponadto:

·         1 szklanka kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki

Wykonanie:

  

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Na ciasto wyłożyć ciepłą masą sezamową. Piec około  20 minut w temperaturze 180ºC.

 

Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do blaszki tej samej wielkościi, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin