Ciasto:
· 2,5 szklanki mąki
· 0,5 szklanki cukru pudru
· 20 dkg masła lub margaryny
· 5 żółtek
· 2 cukry waniliowe
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 części
Masa sezamowa:
· 20 dkg ziaren sezamu
· 5 dkg masła lub margaryny
· 2 łyżki miodu
· 1 łyżkę cukru pudru
rozpuścić na patelni masło (lub margarynę), miód i cukier puder. Dodać ziarna sezamu i lekko przesmażyć.
Masa chałwowa:
· 15 dkg masła lub margaryny
· 20 dkg chałwy waniliowej
rozpuścić masło lub margarynę z chałwą na patelni. Mieszać do dokładnego połączenia składników
Masa kokosowa:
· 5 białek
· 3/4 szklanki cukru
· 15 dkg wiórków kokosowych
ubić na sztywno białka z cukrem, dodać wiórki kokosowe
ponadto:
· 1 szklanka kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Na ciasto wyłożyć ciepłą masą sezamową. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do blaszki tej samej wielkościi, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego.
ku3k