CHLEB MLECZNY.doc

(98 KB) Pobierz
CHLEB MLECZNY

CHLEB MLECZNY

 

 

Składniki na 2 bochenki:

·         700 g mąki białej pszennej chlebowej

·         2 łyżeczki soli

·         55 g miękkiego masła

·         1 łyżeczka drobnego cukru

·         1 saszetka (7 g) drożdży suchych

·         425 ml letniego mleka

 

Mąkę z solą wsypać do dużego naczynia, dodać masło. Wsypać cukier i drożdże. Dodać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Zagniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w naczyniu, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (w ciepłym miejscu).

 

Ciasto wyjać, jeszcze chwilę wyrobić, podzielić na 2 części. Umieścić je w przygotowanych wcześniej dwóch keksówkach o wymiarach 21 x 10 cm. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

 

Bochenki piec przez 30 - 40 minut w temperaturze 200ºC. Powinny być wyrośnięte i postukane od spodu - głuche. Studzić na kratce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin