CHLEB SEZAMOWY NA MAŚLANCE.doc

(91 KB) Pobierz
CHLEB SEZAMOWY NA MAŚLANCE

CHLEB SEZAMOWY NA MAŚLANCE

 

 

Składniki na 1 bochenek:

·         1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (lub jogurtu naturalnego, greckiego)

·         1/4 szklanki letniej wody

·         1 łyżeczka płynnego miodu

·         2 szklanki mąki pszennej chlebowej

·         1/2 szklanki mąki orkiszowej

·         1/2 szklanka mąki pszennej razowej

·         2 łyżki otrębów pszennych

·         2 łyżki zarodków pszennych (dodałam otrębów)

·         1 łyżeczka drożdży instant

·         1 i 1/3 łyżeczki soli

·         po 1 łyżce bialego i czarnego sezamu

 

Ponadto: po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba, jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

 

Ponadto: po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba, jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

 

Drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki wsypać do miski, dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

 

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieścić w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb naciąć, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać sezamem.

 

Na dno piekarnika dobrze położyć żaroodporne naczynie z wodą lub spryskać ściany piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem 10 minut w 220ºC, i ostatnie 10 minut w 200ºC. Studzić na kratce.

 

Metoda dla maszynistów:

 

Składniki według kolejności z instrukcji umieścić w maszynie do chleba. Nastawić na program "dough" (wyrabianie i rośnięcie ciasta). Zostawić w maszynie na pierwsze rośnięcie do końca programu. Wyjąć i uformować bochenek ... i dalej według przepisu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin