CHLEB Z MIODEM I PŁATKAMI OWSIANYMI.doc

(169 KB) Pobierz
CHLEB Z MIODEM I PŁATKAMI OWSIANYMI

CHLEB Z MIODEM I PŁATKAMI OWSIANYMI

 

 

Składniki na 1 duży bochenek:

·         550 g mąki pszennej chlebowej

·         2 łyżeczki soli

·         15 g miękkiego masła

·         115 g płatków owsianych + na posypanie

·         2 łyżeczki suchych drożdży

·         150 ml letniego mleka

·         2 łyżki miodu

·         225 ml letniej wody

 

Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże, mleko i wodę, miód. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, ukształtować bochenek. Położyć na blaszkę wysypaną mąką, przykryć i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut (ja pozostawiłam ciasto w koszyku do wyrastania chleba). Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.

 

Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200ºC i piec dodatkowe 20 - 25 minut, aż chleb będzie wyrośnięty, brązowy i po uderzeniu od spodu usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce.

 

Dla maszynistów:

 

Wszystkie składniki na chleb umieścić w pojemniku do pieczenia chleba, wg instrukcji Waszej maszyny: najpierw płyny, potem produkty sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' i pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyjąć i postępować według powyższego przepisu, zaczynając od słów 'Po tym czasie'..

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin