wieloowocowy-tekst.rtf

(3 KB) Pobierz

Wieloowocowy deser

1 Budyń o smaku Waniliowym

100 g czarnych ja­gód,

200 g malin,

200 g czerwonych porzeczek,

200 g agres­tu,

700 ml soku jabłkowego,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

3 łyżki cukru,

100 ml soku z cytryny,

120 ml śmietanki kremo­wej 30%,

szczypta cynamonu,

mięta do dekoracji

Owoce oczyścić i umyć, pozostawić na sicie, aby ociekły. Odmierzyć 100 ml soku jabłkowego, wymieszać z Budyniem, mąką ziemniaczaną i cukrem. Pozostały sok jabłkowy i cytrynowy zagotować, wlać zawiesi­nę budyniową i mieszając zagotować. Wrzucić przy­gotowane owoce, zagotować, przełożyć do pucharków i pozostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić, dodać cynamon. Każdą porcję udekorować śmie­taną i miętą.

Wartość energetyczna: Całość 1029 kcal 1 porcja ok. 171 kcal

Zgłoś jeśli naruszono regulamin