twarog-tekst.rtf

(5 KB) Pobierz

Krem twarogowy

z malinami

(lub truskawkami)

(porcja dla 4 osób)

40 dkg twarogu

40 dkg malin

12 dkg cukru pudru

1 paczka cukru waniliowego (20 g)

1 jajko

4—6 łyżek aromatycznego likieru

1              szklanka śmietanki

8 podłużnych biszkoptów

Maliny wypłukać i dokładnie osączyć. Twaróg prze­trzeć przez sito i utrzeć na pianę z. cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkiem oraz likierem, następnie dodać rozgniecione, osaczone maliny oraz ubitą na sztywno pianę z białka (kilka malin należy odłożyć do dekoracji). Przed podaniem krem wyłożyć do szkla­nych pucharków z połamanymi biszkoptami na dnie, przybrać bitą śmietaną oraz malinami i mocno schło­dzić.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin