Sushi.rtf

(9 KB) Pobierz
Sushi

Sushi 

 

Sushi należy do "modnych" i jednocześnie drogich potraw. Można je przygotować w domu; nie potrzebujesz do tego krewetek ani łososia. Tę potrawę możesz zrobićwnież z omletem lub filetem z pstrąga. Istnieje bardzo prosty sposób na przygotowanie sushi.

 

Składniki:

2 filiżanki ryżu

2 filiżanki wody

1/4 filiżanki octu ryżowego

łka cukru

2 łki soli

szczypta wasabi (ostry chrzan japoński w proszku)

ogórek

marchew

 

Bardzo dokładnie wypłucz ryż pod bieżą wodą (przez około 20 minut - do chwili, kiedy woda będzie zupełnie czysta); w ten sposób wypłuczesz skrobię.

 

Zagrzej wodę, dodaj ryż i odrobinę soli, i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie odstaw ryż na 10 minut i trzymaj zamknięty w garnku, którego nie wolno otwierać.

 

Resztę składników wymieszaj w rondlu (ocet ryżowy, cukier) i powoli dodaj do ryżu. Całość bardzo dokładnie mieszaj, co najmniej przez 3 minuty.

 

Teraz możesz przygotować matę bambusową, na której połóżat suszonych wodorostów (Nori) lśnią stroną do góry.

 

Ryżwnomiernie rozprowadź na Nori tak, aby zostawić odstęp 1 cm od dołu i 4 cm od góry (przed rozpoczęciem czynności zanurz ręce w wodzie, żeby ryż się nie przyklejał).

 

Na ryżu rozprowadź pasek wasabi (proszek naly wcześniej wymieszać z odrobiną wody i palcem rozsmarować na ryżu). Kolejne paski (obok wasabi) ułóż z ogórka (pokrojonego w cienkie paski) i marchewki (lekko podgotowanej, pokrojonej w cienkie paski).

Następnie zroluj całość i zdejmij matę bambusową.

 

Podawaj pokrojone w plasterki lub podzielone na kawałki, z soją wymieszaną z wasabi. Potrawa ta nazywa się Maki.

 

Sushi możesz zrobićwnież z łososiem. Z filetu z łososia wykrój najlepszą część, następnie pokrój na plasterki. Na ryżu, z którego należy wcześniej uformować kule, połóż plasterki łososia. Podawaj z wasabi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin