Słodki omlet z truskawkami i estragonem
Składniki na 6 porcji:
9 jaj
40 dag truskawek
10 dag cukru
250 ml śmietanki kremówki
4 dag masła
łyżka suszonego estragonu
Śnieżynka WINIARY
Truskawki umyj pod zimną wodą, a potem delikatnie osusz. Jajka wbij do miski i energicznie ubij widelcem. Teraz dodaj 10 dag cukru, śmietankę, truskawki i estragon. Masło roztop na patelni taflowej (około 22 cm). Wlej jajka i na małym ogniu smaż omlet.
Włącz górny ogień w piekarniku: kiedy omlet będzie prawie gotowy (można go zdjąć z patelni za pomocą drewnianej szpatułki), włóż patelnię pod grill na 2 minuty. Następnie wyłóż omlet na półmisek, udekoruj Śnieżynką, posyp resztą cukru i podawaj.
Smaczny będzie również omlet z malinami lub jeżynami.
MAXXDATA