Racuszki owsiane.rtf

(6 KB) Pobierz
Racuszki owsiane

Racuszki owsiane

 

Składniki:

25 dag płatków owsianych

2 dag droży

2-3 żółtka

5 dag margaryny

szklanka mleka

3 łki cukru

łka octu

szczypta soli

50 dag smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

 

Zmiel płatki, na przykład w młynku do kawy. Droże rozetrzyj ze szczyptą cukru, 3 łkami mleka i łeczkąki owsianej. Postaw je w ciepłym miejscu.

 

Żółtka utrzyj z cukrem. Gdy rozczyn "ruszy", wlej go do mąki wraz z mlekiem i utartymi żółtkami. Wyrabiaj ł, a po 5 minutach dodaj stopioną margarynę, ocet i szczyptę soli. Wyrabiaj dalej, aż zaczną ukazywać sięcherzyki powietrza. Wówczas przykryj masę i odstaw w ciepłe miejsce.

 

Gdy ciasto urośnie (podwoi swoją objętość), na rozgrzany smalec kładź metalową ł racuszki. Smaż je, początkowo pod przykryciem, z obu stron. Na koniec odsącz z tłuszczu i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin