Lazania z botwinką.rtf

(6 KB) Pobierz
Lazania z botwink¹

Lazania z botwinką

 

Składniki:

8 płatów lasagne (możesz je zastąpić ciastem makaronowym

rozwałkowanym i pokrojonym na prostokąty 10 x 15 cm)

80 dag botwinki

30 dag białego sera

4 jaja

3 łki masła

szklanka śmietanki kremówki

3-4 ząbki czosnku

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

 

W płaskim rondlu rozgrzej połowę masła i przez 15-20 minut duś w nim umytą i posiekaną botwinkę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj rozdrobniony biały ser, rozgnieciony czosnek, Ziarenka Smaku, pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

 

W żaroodpornym naczyniu ułóż obok siebie 2 płaty lasagne, następnie przekładaj je jak tort - masą botwinkowo-serową (otrzymasz 4 warstwy ciasta i 3 warstwy masy). Na ostatnie 2 płaty ciasta wylej jaja ubite z kremówką. Posyp wiórkami pozostałego masła.

 

Lasagne wstaw do gorącego piekarnika na 30 minut.

 

Uwaga! Płaty ciasta możesz również przekładać masą szpinakową, mielonym mięsem, przygotowanym tak, jak na klopsiki itp.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin