Lazania z botwinką
Składniki:
8 płatów lasagne (możesz je zastąpić ciastem makaronowym
rozwałkowanym i pokrojonym na prostokąty 10 x 15 cm)
80 dag botwinki
30 dag białego sera
4 jaja
3 łyżki masła
szklanka śmietanki kremówki
3-4 ząbki czosnku
Ziarenka Smaku WINIARY
pieprz
W płaskim rondlu rozgrzej połowę masła i przez 15-20 minut duś w nim umytą i posiekaną botwinkę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj rozdrobniony biały ser, rozgnieciony czosnek, Ziarenka Smaku, pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
W żaroodpornym naczyniu ułóż obok siebie 2 płaty lasagne, następnie przekładaj je jak tort - masą botwinkowo-serową (otrzymasz 4 warstwy ciasta i 3 warstwy masy). Na ostatnie 2 płaty ciasta wylej jaja ubite z kremówką. Posyp wiórkami pozostałego masła.
Lasagne wstaw do gorącego piekarnika na 30 minut.
Uwaga! Płaty ciasta możesz również przekładać masą szpinakową, mielonym mięsem, przygotowanym tak, jak na klopsiki itp.
MAXXDATA