Kaczka aromatyczna.rtf

(6 KB) Pobierz
Kaczka aromatyczna

Kaczka aromatyczna

 

Składniki na 4 porcje:

kaczka (około 1,5 kg)

szklanka cukru

2 łeczki cynamonu

2 goździki

2 łki sosu sojowego

2 łeczki imbiru

2 ząbki czosnku

Jarzynka WINIARY

pieprz

 

Kaczkę umyj, osusz i natrzyj Jarzynką zmieszaną z 1 łeczką cynamonu i szczyptą pieprzu. Do rondla wsyp cukier, resztę cynamonu oraz goździki, po czym wlej szklankę wody i gotuj, aż powstanie syrop. Teraz przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj go do syropu wraz z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem.

 

Kaczkę dokładnie posmaruj syropem i odstaw do lodówki na 12 godzin. Po upływie tego czasu przełóż do brytfanny, polej pozostałym syropem i piecz 1,5 godziny

 

w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, często polewając wytworzonym sosem.

 

Kaczkę podawaj z ryżem i sałatką z owoców.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin