"Rosół z kurczaka "
Składniki:
1kg kurczaka,pęczek włoszczyzny,cebula,kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego,listek laurowy,0.5 pęczka natki pietruszki,kostka rosołowa,25 dkg makaronu nitki,sól,pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na ćwiartki, umyć. Odciąć skrzydełka. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w kawałki. Cebulę zrumienić nad ogniem. 3 l wody zagotować z kostką rosołową, listkiem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Włożyć ćwiartki kurczaka. Gotować 0.5 h na małym ogniu, zbierając szumowinę. Dodać włoszczyznę i cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować do miękkości warzyw, ok. 40 min. Makaron ugotować, odcedzić. Natkę opłukac, posiekać. Rosół podawać z makaronem, posypanym natką.
MAXXDATA