Rolada z indyczej piersi
Składniki na 6 porcji:
1 kg piersi indyczej
papryka czerwona, żółta i zielona
200 g szynki lub kiełbasy
100 g pieczarek
2 cebule
2 pomidory (mrożone)
olej
łyżka tartej bułki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1/4 l wytrawnego białego wina
1/8 l Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY
2 łyżki startego żółtego sera
Ziarenka Smaku WINIARY
pieprz
natka pietruszki
Pierś indyczą wypłucz i osącz. Następnie rozetnij nożem, formując z niej duży płat. Płat rozbij tłuczkiem, uważając, by nie rozerwać mięsa. Tak przygotowane zawiń w folię i włóż do lodówki.
Na oleju podduś pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę. Połowę odłóż, resztę połącz z tartą bułką, śmietaną, żółtkiem i pokrojoną wędliną. Przypraw Ziarenkami Smaku i pieprzem.
Masę warzywno-szynkową rozprowadź na mięsie. Dookoła zostaw wolny około 1,5 cm brzeg, aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło. Na koniec posyp żółtym serem.
Tak przygotowaną roladę zwiń i obwiąż nicią, najpierw owijając nią mięso wzdłuż dłuższego końca, a następnie kilka razy w poprzek.
Roladę podsmaż, obłóż pokrojoną w cząstki cebulą i pomidorami, następnie podlej rosołem i winem. Duś około godziny w temperaturze 160°C. Potem wyjmij, pokrój w plastry i obficie posyp natką.
MAXXDATA