Rolada z indyczej piersi.rtf

(8 KB) Pobierz
Rolada z indyczej piersi

Rolada z indyczej piersi

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg piersi indyczej

papryka czerwona, żółta i zielona

200 g szynki lub kiełbasy

100 g pieczarek

2 cebule

2 pomidory (mrożone)

olej

łka tartej bułki

2 łki śmietany

2 żółtka

1/4 l wytrawnego białego wina

1/8 l Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY

2 łki startego żółtego sera

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

natka pietruszki

 

Pierś indyczą wypłucz i osącz. Następnie rozetnij nożem, formując z niej duży płat. Płat rozbij tłuczkiem, uważając, by nie rozerwać mięsa. Tak przygotowane zawiń w folię i włóż do lodówki.

 

Na oleju podduś pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę. Połowę odłóż, resztę połącz z tartą buł, śmietaną, żółtkiem i pokrojonądliną. Przypraw Ziarenkami Smaku i pieprzem.

 

Masę warzywno-szynkową rozprowadź na mięsie. Dookoła zostaw wolny około 1,5 cm brzeg, aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło. Na koniec posyp żółtym serem.

 

Tak przygotowaną roladę zwiń i obwiąż nicią, najpierw owijając nią mięso wzdłszego końca, a następnie kilka razy w poprzek.

 

Roladę podsmaż, obłóż pokrojoną w cząstki cebulą i pomidorami, następnie podlej rosołem i winem. Duś około godziny w temperaturze 160°C. Potem wyjmij, pokrój w plastry i obficie posyp natką.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin