Pieczeń wołowa na słodko.rtf

(7 KB) Pobierz
Pieczeñ wo³owa na s³odko

Pieczeń wołowa na słodko

 

Składniki:

80 dag wołowiny zrazowej

marchew

pietruszka

1/4 selera

liść laurowy

po 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu

gałązka świeżego tymianku

1/8 l czerwonego wina burgundzkiego

1/8 l czerwonego octu winnego

1/4 l wody

łeczka soli

zmielony czarny pieprz

10 dag ryżu ugotowanego

oiczek borówek

4 łki oleju

ananasy

 

Mięso umyj i osusz ściereczką. Warzywa obierz i pokrój na duże kawałki. Ułóż je teraz na mięsie razem z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i tymiankiem. Na koniec polej wszystko czerwonym winem. Następnie zagotuj wodę z octem, ozięb ją i polej nią mięso. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 dni; od czasu do czasu obracaj, aby sięwno zamarynowało.

 

Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wyjęte z zalewy i osuszone mięso natrzyj solą i pieprzem. Zalewę przecedź. Dodaj olej, dobrze go rozgrzej, włóż mięso i obsmaż mocno ze wszystkich stron. Do mięsa dodaj warzywa i przyprawy z marynaty, po czym stopniowo dolewaj marynatę. Piecz mięso w przykrytej brytfannie na najniższym poziomie piekarnika przez 2 godziny.

 

Gotową pieczeń ułóż na podgrzanym półmisku i wstaw na 10 minut do gorącego, ale wyłączonego piekarnika. Ułóż na ciepłym półmisku, dookoła mięsa wyłóż borówki i ozdób krążkami ananasa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin