Cielęcina z marchewką
Składniki na 4 porcje:
60 dag cielęciny bez kości
cebula
40 dag marchwi
pół l Rosołu warzywnego WINIARY (1 kostka)
3 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
natka pietruszki
biały pieprz
sól
Marchew obierz, umyj, a potem pokrój w talarki. Chwilę podduś na roztopionej łyżce masła (ale nie rumień) i zalej połową gorącego rosołu. Dodaj resztę masła i duś na małym ogniu około 25 minut.
Umyj mięso, pokrój je na kawałki. Oprósz białym pieprzem i mąką. Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, po czym przełóż do garnka.
Cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Razem z cebulą podsmaż na tłuszczu po smażeniu mięsa. Połącz z mięsem, zalej resztą rosołu i dopraw solą. Duś około 30 minut.
Marchew dopraw solą i łyżką mąki, zagotuj. Podawaj razem z mięsem posypanym natką.
Uwaga! Potrawa będzie mniej kaloryczna, jeśli zrezygnujesz z dodawania mąki.
MAXXDATA