Kotleciki po śródziemnomorsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Kotleciki po œródziemnomorsku

Kotleciki po śdziemnomorsku

 

Składniki:

40 dag chudej wołowiny

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

cebula

jajo

bek czosnku

łka oliwy

3-4 łki bułki tartej

5 dag drobno posiekanej słoniny

Sos pomidorowy WINIARY (1 szklanka)

smalec do smażenia

łka mąki

pieprz

l

 

Mięso dokładnie zmiel, polej winem, dodaj drobno posiekany czosnek, po czym odstaw na godzinę. Posiekaną cebulę zrumień na oliwie i dodaj do mięsa wraz z buł tartą, jajem i słoniną. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

 

Masę mięsną bardzo starannie wyrób, formuj z niej potem kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj w mące i smaż w głębokim tłuszczu.

 

Usmażone mięso wyłóż na salaterkę, polej gorącym sosem pomidorowym. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin