Szynka nadziewana po francusku.rtf

(9 KB) Pobierz
Szynka nadziewana po francusku

Szynka nadziewana po francusku

 

Składniki na 10 porcji:

2 kg mięsa z szynki wieprzowej

10 dag słoniny

szklanka Rosołu z kury zupy instant w słoiku WINIARY

l

marynata:

3 łki oleju

szklanka czerwonego wytrawnego wina

3 liście laurowe

po 2 gałązki natki pietruszki, świeżego rozmarynu i tymianku

2 ząbki czosnku

nadzienie:

pół szklanki bułki tartej

jajo

2 łki natki pietruszki

2 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

l

pieprz

 

Przygotuj marynatę: czosnek obierz i grubo posiekaj. Rozmaryn, tymianek oraz natkę pietruszki opłucz i zwiąż z liśćmi laurowymi białą bawełnianą nicią. Razem z czosnkiem włóż do wina i zagotuj, a następnie nieco przestudź.

 

Mięso umyj, osusz, zalej ciepłą marynatą i odstaw na 2 godziny (po godzinie przewróć na drugą stronę).

 

Przygotuj nadzienie: czosnek obierz i posiekaj. Buł tartą wymieszaj z żółtkiem, dodaj czosnek, gał muszkatołową, natkę pietruszki, pieprz i sól. Z białka ubij sztywną pianę, dodaj ją porcjami do nadzienia i delikatnie wymieszaj.

 

Mięso osącz z marynaty (marynatę zachowaj) i odpowiednio nacinając oraz rozbijając tłuczkiem, uformuj z mięsa cienki prostokątny płat. Następnie posmaruj mięso nadzieniem, zroluj je i owiń białą bawełnianą nicią. Końce rolady zaszyj.

 

oninę pokrój w kostkę, włóż do garnka, a potem włóż zrolowaną szynkę. Zagotuj marynatę i zalej nią mięso. Duś roladę na małym ogniu do miękkości (1,5- 2 godzin), co pewien czas podlewając rosołem z kury. Gotowe mięso wyjmij z sosu (nie zapomnij o usunięciu nici). Roladę pokrój w plastry.

 

Podawaj polaną sosem, z piure ziemniaczanym i zieloną sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin