Szynka nadziewana po francusku
Składniki na 10 porcji:
2 kg mięsa z szynki wieprzowej
10 dag słoniny
szklanka Rosołu z kury zupy instant w słoiku WINIARY
sól
marynata:
3 łyżki oleju
szklanka czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 2 gałązki natki pietruszki, świeżego rozmarynu i tymianku
2 ząbki czosnku
nadzienie:
pół szklanki bułki tartej
jajo
2 łyżki natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
Przygotuj marynatę: czosnek obierz i grubo posiekaj. Rozmaryn, tymianek oraz natkę pietruszki opłucz i zwiąż z liśćmi laurowymi białą bawełnianą nicią. Razem z czosnkiem włóż do wina i zagotuj, a następnie nieco przestudź.
Mięso umyj, osusz, zalej ciepłą marynatą i odstaw na 2 godziny (po godzinie przewróć na drugą stronę).
Przygotuj nadzienie: czosnek obierz i posiekaj. Bułkę tartą wymieszaj z żółtkiem, dodaj czosnek, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki, pieprz i sól. Z białka ubij sztywną pianę, dodaj ją porcjami do nadzienia i delikatnie wymieszaj.
Mięso osącz z marynaty (marynatę zachowaj) i odpowiednio nacinając oraz rozbijając tłuczkiem, uformuj z mięsa cienki prostokątny płat. Następnie posmaruj mięso nadzieniem, zroluj je i owiń białą bawełnianą nicią. Końce rolady zaszyj.
Słoninę pokrój w kostkę, włóż ją do garnka, a potem włóż zrolowaną szynkę. Zagotuj marynatę i zalej nią mięso. Duś roladę na małym ogniu do miękkości (1,5- 2 godzin), co pewien czas podlewając rosołem z kury. Gotowe mięso wyjmij z sosu (nie zapomnij o usunięciu nici). Roladę pokrój w plastry.
Podawaj polaną sosem, z piure ziemniaczanym i zieloną sałatą.
MAXXDATA