Śledzie w sosie miodowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Œledzie w sosie miodowym

Śledzie w sosie miodowym

 

Składniki:

50 dag solonych śledzi

3 szklanki mleka

zielona pietruszka

sos:

duża cebula

pół szklanki oliwy

sok i otarta skórka z cytryny

4 łki miodu

mielone ziele angielskie, cynamon, goździki, kardamon

kawałek ususzonego piernika

l, pieprz

do dekoracji:

natka pietruszki

 

Śledzie dokładnie umyj, zalej mlekiem i mocz 24 godziny. Na małym ogniu pod przykryciem zagotuj miód z korzeniami. Obraną cebulę wrzuć na około 2 minuty na wrzątek, odcedź, przelej zimną wodą, po czym osącz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny, posyp otartą skórką i szczyptą soli.

 

Piernik zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą, cebulą i przestudzonym miodem. Wymoczone śledzie obierz ze skóry, usuń kręgosłup i ości, a następnie dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane ułóż na półmisku, przykryj przygotowanym sosem, potem folią i wstaw na noc do lodówki.

 

Przed podaniem udekoruj gałązkami zielonej pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin