Śledzie w kapuście
Składniki na 6 porcji:
1 kg (świeżych) zielonych śledzi
2 winne jabłka
mała główka (około 1 kg) białej kapusty
duża cebula
łyżka ostrej musztardy
sok z cytryny
łyżka oliwy
2 łyżki masła
suszony tymianek
mielony kminek
łyżka Bulionu warzywnego w płynie WINIARY rozpuszczonego w szklance wody
pieprz, sól
Sprawione i umyte śledzie odfiletuj, każdy filet posmaruj musztardą, skrop solą i pieprzem. Następnie przykryj folią i zostaw na 30-40 minut. Umytą i osuszoną kapustę drobno poszatkuj, lekko posól. Obrane jabłko i cebulę pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.
W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i jabłko, potem dodaj odciśniętą kapustę i smaż, chwilę mieszając. Dopraw do smaku kminkiem, tymiankiem, pieprzem i zalej gorącym bulionem. Całość doprowadź do wrzenia, a później duś na niewielkim ogniu jeszcze 10-15 minut, na koniec odkryj i odparuj.
Przygotowany wcześniej żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż uduszoną kapustą, na niej ułóż przygotowane filety śledziowe, polej stopionym masłem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut.
Znakomitym dodatkiem do śledzi z kapustą są pieczone w mundurkach ziemniaki.
MAXXDATA