Śledzie w kapuście.rtf

(7 KB) Pobierz
Œledzie w kapuœcie

Śledzie w kapuście

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg (świeżych) zielonych śledzi

2 winne jabłka

mała główka (około 1 kg) białej kapusty

duża cebula

łka ostrej musztardy

sok z cytryny

łka oliwy

2 łki masła

suszony tymianek

mielony kminek

łka Bulionu warzywnego w płynie WINIARY rozpuszczonego w szklance wody

pieprz, sól

 

Sprawione i umyte śledzie odfiletuj, każdy filet posmaruj musztardą, skrop solą i pieprzem. Następnie przykryj folią i zostaw na 30-40 minut. Umytą i osuszoną kapustę drobno poszatkuj, lekko posól. Obrane jabłko i cebulę pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.

 

W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i jabłko, potem dodaj odciśnię kapustę i smaż, chwilę mieszając. Dopraw do smaku kminkiem, tymiankiem, pieprzem i zalej gorącym bulionem. Całość doprowadź do wrzenia, a później duś na niewielkim ogniu jeszcze 10-15 minut, na koniec odkryj i odparuj.

 

Przygotowany wcześniej żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż uduszoną kapustą, na niej ułóż przygotowane filety śledziowe, polej stopionym masłem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut.

 

Znakomitym dodatkiem do śledzi z kapustą pieczone w mundurkach ziemniaki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin