Ryba zapiekana w piure ziemniaczanym.rtf

(6 KB) Pobierz
Ryba zapiekana w piure ziemniaczanym

Ryba zapiekana w piure ziemniaczanym

 

Składniki na 4 porcje:

opakowanie Puree z grzankami i smażoną cebulą Danie w 5 minut WINIARY

1,5 szklanki mleka

1-2 łki masła

łka mąki

50 dag mintaja (filety lub kostki)

15 dag startego sera tylżyckiego

natka pietruszki

oregano

l

pieprz

 

Rybę umyj, osusz, natrzyj solą i posyp oregano. Teraz włóż do wrzącego mleka i duś na małym ogniu mniej więcej przez 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmuj.

 

Z połowy masła i mąki zrób białą zasmaż, rozprowadź wystudzonym mlekiem i - ciągle mieszając - gotuj aż zgęstnieje. Sos dopraw solą, pieprzem i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Przyrzą puree według przepisu na opakowaniu.

 

Żaroodporny półmisek wysmaruj resztą masła, ułóż na środku rybę, a wokoło uformuj wianek z piure. Całość zalej sosem i posyp startym serem. Zapiekaj przez 15 minut.

 

Rybę możesz również zapiekać z ryżem lub jakąkolwiek kaszą ugotowaną na sypko.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin