Leszcz po warmińsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Leszcz po warmiñsku

Leszcz po warmińsku

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg  leszcza

3 łki mąki

2 łki tłuszczu

2 cebule

mała włoszczyzna

2 liście laurowe

po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

sok z cytryny

opakowanie Zupy jarzynowej Standard WINIARY

pieprz

cukier

 

Rybę spraw, umyj, obierz z ości, osusz, podziel na porcje i oprósz zupą jarzynową (w proszku), pieprzem i mą.

 

Oczyszczonąoszczyznę umyj, a cebule obierz. Głowę i ogon ryby, jedną cebulę oraz oszczyznę zalej 3 szklankami wody, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Wywar przecedź przez gęste sito.

 

Rybę obsmaż na połowie tłuszczu i zdejmij z patelni. Drugą cebulę pokrój w krążki i zrumień na pozostałym tłuszczu, po czym zalej wywarem i podduś. Włóż rybę, przypraw do smaku sokiem, solą i cukrem, i podduś jeszcze przez 10 minut.

 

Wyłoną na półmisek rybę podaj z kapustą zasmażaną z grzybami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin