Halibut w jarzynach.rtf

(7 KB) Pobierz
Halibut w jarzynach

Halibut w jarzynach

 

Składniki na 2 porcje:

2 plastry halibuta (dzwonka po 20 dag)

2 średnie ziemniaki

2 średnie marchewki

fenkuł (około 20 dag) lub 1-2 małe pory

kostka Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY

3 łki miodu

2 łki oleju

2 łki masła lub margaryny

1-2 łki soku z cytryny

l

pieprz

ka do panierowania

Ziarenka Smaku WINIARY

do dekoracji:

cytryna

 

Opłucz i osusz kawałki ryby. Skrop je jedną ł soku z cytryny i odłóż na kilka minut. Następnie obierz marchew i ziemniaki, umyj je i pokrój w słupki. Oczyść fenkuł, cześć zieloną odłóż, a resztę kopru umyj i pokrój na kawałki. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka z wrzą wodą, dodaj kostkę Kogutek - gotuj około 10 minut.

 

W tym czasie osusz plastry ryby, oprósz Ziarenkami Smaku i obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż halibuta z obu stron na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, smaż rybę jeszcze 10 minut. Na drugiej patelni rozpuśćuszcz i dodaj miód. Teraz wrzuć osączone warzywa, obtocz je w sosie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj z drobno posiekanymi zielonymi częściami kopru. Wyjmij rybę i warzywa na półmisek, całość udekoruj kawałkami cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin