Filety z makreli z bananami
Składniki:
75 dag filetów z makreli
4 spore banany
5 dag migdałów
2 łyżki soku i łyżeczka otartej skórki z cytryny
1/4 łyżeczki curry
łyżka mąki
po 2 łyżki oleju i masła
pół cytryny
gałązka melisy
sól
pieprz
Filety z makreli posyp solą, pieprzem, curry i otartą skórką z cytryny, po czym zostaw na pół godziny w chłodnym miejscu, a następnie oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym oleju. Obrane banany przekrój wzdłuż na pół i lekko skrop sokiem z cytryny.
Na patelni stop pół łyżki masła i przesmaż na nim banany. Ułóż filety żaroodpornym, wysmarowanym masłem naczyniu, na każdym umieścić cienki plasterek cytryny (bez pestek), a dookoła poukładaj banany.
Na gorącej patelni zrumień posiekane migdały. Banany zaś obłóż plasterkami masła i posyp migdałami. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz potrawę (około 6-8 minut). Przed podaniem udekoruj listkami melisy.
MAXXDATA