Uszka z grzybów do barszczu wgilijnego.doc

(21 KB) Pobierz
Uszka z grzybów do barszczu wgilijnego:

Uszka z grzybów do barszczu wgilijnego:

 

Nadzienie: suszone grzyby, ½ czerstwej bułki, 1 cebula, 1 łyżka margaryny, sól, pierz, łyżka tartej bułki

 

Grzyby umyć, namoczyć na kilka godzin; ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły , odcedzić, odsaczyć z wody- dać na cedzak.

 

Bułkę namoczyć w wodzie, gdy zmięknie odcisnąć z wody i razem z odsącznymi z wody grzybami przepuścić przez maszynkę do mielenia z drobnymi otworkami.

 

Cebulę obrać, pokroić drobno, zrumienić na margarynie, następnie dodać do zmielonej masy grzybowej, zaprawić – dodając sól i pieprzby było dobrze pikantne).

 

Ciasto: 15 dkg mąki, 1 jajko, sól i ok.oło ½ szklanki wody, rozmieszać , rozwałkować, kroić w szersze plastry, nakładać po pół łyżeczki farszu na każdy kwadracik i zlepić rogi ciasta

Uszka gotować we wrzącaej, osolonej wodzie

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin